Mainos
Mainos

Ahtisaari: Sukupolveni mahtavin mies on poissa

Presidentti Martti Ahtisaari on esittänyt osanottonsa Etelä-Afrikan ensimmäisen mustan presidentin Nelson Mandelan menehtymisen johdosta.

Mandela menehtyi eilen kotonaan Johannesburgissa 95-vuotiaana. Hän kärsi pitkittyneestä keuhkokuumeesta. Muistokirjoituksessaan Ahtisaari ylisti Mandelaa.

- Sukupolveni mahtavin mies on poissa.  Kukaan muu ei ole vaikuttanut elämääni enemmän kuin presidentti Nelson Mandela,  Ahtisaari toteaa tiedotteessaan.

Mandela oli rotuerottelun vastaisen taistelun keulahahmo ja Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti. Hän virui vankilassa 27 vuotta ja vapautui vuonna 1990. Presidentiksi Mandela nousi vuonna 1994. 

- Kun tapasin presidentti Mandelan ensimmäisen kerran, olin syvästi vaikuttunut.  Hän oli viettänyt vankilassa 27 vuotta, mutta vapauduttuaan ei halunnut tuhlata elämäänsä olemalla katkera vangitsijoitaan kohtaan. Sen sijaan hän käytti suunnatonta vaikutusvaltaansa uuden Etelä-Afrikan rakentamiseen sen kaikille kansalaisille, Ahtisaari kuvailee.

Ahtisaari on Mandelan tavoin palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla. Mandela palkittiin vuonna 1993 ja Ahtisaari 15 vuotta myöhemmin.

- Mandelan läsnäolo oli aina henkeä kohottava. Hän opetti meille, mitä vastuuntuntoinen johtaminen tarkoittaa. Meidän pitää yrittää seurata hänen esimerkkiään. Olemme sen hänelle velkaa, Ahtisaari linjaa.

- Tänään liityn miljoonien ihmisten joukkoon kaipaamaan häntä. Esitän syvimmät osanottoni hänen vaimolleen ja perheelleen, Ahtisaari toteaa.

VIDEOT: Presidentti Nelson Mandela valtiovierailulla Suomessa vuonna 1999.VIDEOT: Presidentti Martti Ahtisaaren valtiovierailu Etelä-Afrikkaan vuonna 1997.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme