Mainos
Mainos

Ahtisaari: Tutkintalautakunta ei etsi syyllisiä

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama suuronnettomuuksien tutkintalautakunta ei etsi syyllisiä Aasian katastrofin hoitamisessa. Työn arvioidaan vievän kuukausia.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama suuronnettomuuksien tutkintalautakunta on aloittanut työnsä. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Ahtisaari itse ja varapuheenjohtajana valtioneuvos Harri Holkeri.

Tutkintalautakunnan muut viisi jäsentä ovat Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Tuomo Karppinen, Pelastusopiston erikoistutkija Esko Kaukonen, ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Ilkka Kiviranta, journalistiikan asiantuntija professori Ulla-Maija Kivikuru ja Onnettomuustutkintakeskuksen eläkkeellä oleva johtaja varatuomari Kari Lehtola.

Ahtisaari: Emme etsi syyllisiä

Arvovaltainen tutkintalautakunta ehti pitää ensimmäisen kokouksensa jo aamulla. Toiminta on ollut ripeää: virallisesti lautakunta nimitetään tehtävään vasta torstaina, mutta tiedotustilaisuus pidettiin jo tänään.

Loppuraportista on turha etsiä syyllisiä, sillä tutkintalautakunta ei ole mikään tuomioistuin, sanoo puheenjohtaja Ahtisaari.

- Haluaisin tässä yhteydessä tehdä täysin selväksi, että meidän tehtävämme ei ole etsiä syyllisiä. Meidän tehtävämme on analysoida mitä tapahtui, mitä viranomaiset tekivät ja sen jälkeen tehdä ehdotuksia miten tältä osin Suomen kohdalla tilannetta voitaisiin parantaa.

Lautakunnan työlle ei ole asetettu aikarajaa ja on selvää että työhön menee kuukausia. Ahtisaari ei halua edes arvailla kuinka kauan.

- On täysin edesvastuutonta minun sanoa, montako kuukautta tulee kestämään. Ainoa mitä voin sanoa, on että me yritämme tehdä sen niin nopeasti kuin se inhimillisesti on mahdollista tinkimättä silti työn laadusta.

Tutkintalautakunnan riippumattomuus on jo ehditti asettaa kyseenalaiseksi, koska presidentti Ahtisaari on entinen ulkoministeriön korkea virkamies. Ahtisaaren toimisto tekee lisäksi tilaustöitä ulkoministeriölle, jota on eniten kritisoitu katastrofin aikana.

Ruotsissa missä kritiikki ollut paljon rajumpaa entinen pääministeri Ingvar Carlsson kieltäytyi tutkimasta entisten työtovereittensa toimia. Suomessa arvovalta korvaa jääviysongelmat.

- Suomi on vielä pienempi maa kuin Ruotsi. ja oikeastaan me kaikki olemme täällä jäävejä. Jokainen tuntee jokaisen, jos jossakin yhteiskunnallisessa asemassa on. Tästä ei missään tapauksessa pitäis tulla mitään poliittista elintä. Minä en ole myöskään minkään puolueen jäsen tällä hetkellä. Pyydän että minun nimeni perään ei panna mitään kirjainyhdistelmiä, Ahtisaari toppuuttelee.

Tutkintalautakunta kuulee pelastuneita

Tutkintalautakunta aikoo kuulla ainakin osaa tsunamista pelastuneista. Lautakunta on aloittanut työnsä työsuunnitelman tekemisellä.

Tutkintalautakunnassa on mukana onnettomuustutkintakeskuksen eläkkeellä oleva johtaja, varatuomari Kari Lehtola.

- Voin sanoa, että olen säästänyt sanomalehdet tapanipäivästä alkaen. Silloin aloin pelätä, että joudun töihin, hän kertoo.

Lehtola pitää lautakunnan tehtävää työläänä, mutta ei erityisen vaikeana.

- Onnettomuuden syynhän me tiedämme. Se oli maanjääristys ja tsunami, siinä ei ole kovin paljoa tutkittavaa. Tämä on ihan normaali pelastustoimien tutkinta, tällaisia meillä on ollut lukuisia. Mutta näin laajaa kuin tämä ei ole ollut ja vielä se, että onnettomuus tapahtui kaukana. Erittäin suuritöinen mutta tutkinnallisesti ei erittäin vaikea.

Lehtola ei halua vielä ottaa kantaa siihen, lähdettiinkö Suomessa liian hitaasti liikkelle.

- Se on täysin ennenaikaista sanoa. Meidän täytyy huolellisesti selvittää mitä kukakin toimija tiesi missäkin vaiheessa.

Lautakunta aikoo hankkia tietoa muultakin kuin vain viranomaisilta.

- Suuronnettomuus lainsäädäntö edellyttää, että asianosaisia on kuultava. Siinä täytyy varata jonkinlainen tilaisuus tuoda esiin tärkeitä näkökohtia. Heitä on sen verran paljon, että esimerkiksi lautakunnan eteen kaikkia tuskin voidaan kutsua. Me parhaillaan mietimme mikä on sopiva menettelytapa, Lehtola sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.01.2005)

(Seitsemän uutiset 11.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme