Mainos
Mainos

Ahtisaari: Uutta ajattelua aluepolitiikkaan

Presidentti Martti Ahtisaari peräänkuuluttaa aluepoliittisen ajattelun uudistumista. Ahtisaaren mielestä nyt tarvitaan entistä selkeämpiä näkemyksiä ja rohkeita valintoja. Ahtisaari otti asian esille puhuessaan tänään Urho Kekkosen satavuotisjuhlavuoden avajaistilaisuudessa Kuopiossa.

Ahtisaari, Martti

Peruskysymys Ahtisaaren mielestä on, miten taantuvien alueiden osaaminen ja voimavarat voitaisiin kehittää alueellisiksi osaamisverkostoiksi, jotka menestyvät maailmanmarkkinoilla. Hän kysyi, voisiko esimerkiksi Sitra ottaa vastuun uuden toimintapolitiikan kehittämisestä, vai tarvitaanko kokonaan uusia tekijöitä. Ahtisaari totesi, ettei taantuvien alueiden tulevaisuus voi perustua yksin sosiaali- ja tukipolitiikan varaan. Toisaalta avoimen talouden maailmassa yksityisen valtion mahdollisuudet tasa-arvon lisäämiseksi ovat aiempaa rajallisemmat.

Pysyvää ja muuttuvaa Urho Kekkosen perinnössä pohtiessaan Ahtisaari totesi, että meillä on paljon opittavaa omasta menneisyydestämme.
-Samalla kun arvioimme kriittisesti Kekkosen käyttämien menettelytapojen oikeellisuutta, voimme ottaa oppia Kekkosen ennakkoluulottomuudesta, rohkeudesta, vastuunkannosta ja isänmaallisuudesta, hän sanoi.

Kekkosen ohje: Pieni kansa pysyköön valppaana

Ahtisaari nosti Kekkosen perinnöstä esille erityisesti sen "pysyvän elämänohjeen", että etenkin pienen kansan on tarkasti seurattava maailman muuttumista ja pohdittava, miten muuttuvissa oloissa voi parhaiten toteuttaa kansakunnan hyvää.
-Kansakunta ei turvaa kehitystään käpertymällä itseensä, vaan asettumalla rohkeasti vuorovaikutukseen muun maailman kanssa, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari muistutti, millaisen henkisen paineen Kekkonen joutui itse käymään jatkosodan loppuvaiheissa. Koko nuoruudessa omaksuttu maailmankuva oli romahtamassa, arkkivihollisesta oli tulossa voittaja ja Suomen itsenäisyys oli vaarassa. Silloinkin Ahtisaaren mielestä oli kysymys siitä, miten toteuttaa perimmäinen tavoite muuttuvissa oloissa. Tarvittiin armottoman rehellistä tilanteen arviointia eikä lähes mahdottoman tuntuisia uudelleenarvioitakaan saanut kavahtaa. Suomen tie, jonka hahmottamisessa ja toteuttamisessa Kekkosella oli paikkansa, oli Ahtisaaren sanoin "yhdistelmä sopeutumista ja periaatteista kiinni pitämistä".
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme