Mainos
Mainos

Ahtisaari YK:n erityislähettilääksi

Presidentti Martti Ahtisaari on nimitetty YK:n ertyislähettilääksi nälänhädästä kärsivään Afrikan sarveen.

Presidentti Martti Ahtisaari on nimitetty YK:n pääsihteerin erityislähettilääksi kuivuuden koettelemaan Afrikan sarveen. Ahtisaaren työkomennus YK:n pääsihteeri Kofi Annanin lähettiläänä Afrikan sarvessa kestää muutaman kuukauden. YK:n mukaan noin 14 miljoonaa ihmistä näkee nälkää Etiopiassa ja Eritreassa.

Lars Backström, ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston humanitaarisen avun yksikön päällikkö, pitää nimitystä suurena kunnianosoituksena sekä Ahtisaarelle että Suomelle. Tehtävä on hänen mukaansa erittäin tärkeä ja haasteellinen. Backström kertoo, että tärkeimpänä tehtävänä on tutustua alueen tilanteeseen ja nostaa sen ongelmat kansainväliseen tietoisuuteen, jotta sinne saataisiin apua. Annan nimitti erityislähettilään Afrikan sarveen myös vuoden 2000 kuivuusongelman aikana. Tuolloin tehtävää hoiti Catherine Bertini.

Vaikea kuivuustilanne

YK:n arvion mukaan noin 14 miljoonaa ihmistä kärsii Afrikan sarvessa kuivuudesta, joka on seudulla toistuva ongelma. Yhtenä syynä kuivuuteen pidetään El Niqo ja La Niqa -sääilmiöitä, jotka kuljettavat sadepilvet pois seudulta. Muutenkin vähäsateisella alueella ongelmia tulee nopeasti, jos sadetta joudutaan odottelemaan tavallista pitempään. Backström toteaa, että kun sadetta ei kuulu, niin varastot saatetaan syödään tyhjiksi siemenviljoja myöten. Sitten kun sateita viimein tulee, ei olekaan enää mitä kylvää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme