Mainos
Mainos

Ahvenanmaa äänestää kaksissa vaaleissa

Ahvenanmaalla käydään tänään äänestämässä uudet edustajat sekä maakuntapäiville että kunnanvaltuustoihin.

Ahvenanmaalaiset valitsevat tänään maakuntapäivät ja kuusitoista kunnanvaltuustoa neljäksi vuodeksi.

Maakuntavaaleissa kilpailu on kovaa, sillä kolmestakymmenestä paikasta kilpailee 247 ehdokasta. Uusin yrittäjä on maakunnan itsenäisyyttä ajava Ålands framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus), jolla on varteenotettavat mahdollisuudet saada edustajia valituksi.

Hallituspuolueille, eli liberaaleille ja keskustalle ennustetaan sen sijaan takapakkia. Ahvenanmaan taloustilanne ei ole yhtä hyvä kuin takavuosina ja sen lisäksi maakuntahallitus sai pahan kolauksen sairaanhoitajalakosta, joka venähti 3,5 kuukauden mittaiseksi. Lakko päättyi vasta syyskuun puolivälissä.

Kevätmetsästys kuohuttaa tunteita

Vaalikampanjaa on Ahvenanmaalla luonnehdittu laimeaksi. Uusia aloitteita ei ole tuotu esille, sillä maakunnan kassasta ei riitä juuri jaettavaa. Perusasioista, kuten terveydenhoidosta, kouluista ja muista palveluista vallitsee laaja yksituumaisuus.

Tunteita on lietsonut lähinnä kiista Ahvenanmaan ja hallituksen välillä, joka koskee Suomen linjaa vesilintujen kevätmetsästyksestä. Suomen hallitus myönsi äskettäin Ahvenanamaan vastustuksesta huolimatta EU:n komissiolle, että lintuja on ammuttu enemmän kuin mitä lintudirektiivi sallisi. Aiemmin Suomi ja Ahvenanmaa ovat pyrkineet aina edustamaan EU:n suuntaan samaa linjaa.

Myös kysymys itsehallintolaista hiertää. Ahvenanmaa ei halua hyväksyä uuden lakiesityksen määräystä, jonka mukaan Ahvenanmaan tulisi itse maksaa aiheuttamansa EU-sakot. Tämä on ahvenanmaalaisten mielestä epäreilua, jos maakunta ei saa itse hoitaa suhteitaan ja edustustaan EU:n suuntaan.

Peruskoulun jälkeinen koulutus herättää sekin keskustelua. Ahvenanmaalla on useita lukiotason kouluja, joista jotkut ovat varsin kalliita käyttökustannuksiltaan. Maakunnan tilintarkastajat ovat paheksuneet sitä, että maatalouskoulussa kustannukset oppilasta kohti nousevat 39 000 euroon vuodessa. Koulun uudistamisesta, yhdistämisestä ja sulkemisesta on puhuttu, mutta päätöksiin ei ole vielä päästy.

Uusi hallituspohja mahdollinen

Vaalin tuloksia on vaikea ennustaa. Ahvenanmaan piskuisella sosialidemokraattisella puolueella on kannatus nousussa sen pärjättyä hyvin kevään eduskuntavaaleissa. Puolue saattaa napata 1-2 paikkaa lisää, kun nykyään demareita on maakuntapäivillä kolme.

Keskusta pärjäsi keväällä erittäin huonosti, mikä saattaa heijastua tulokseen. Puolue saattaa menettää ääniä itsenäisyysryhmälle, jonka johtaja on entinen keskustalainen maakuntahallituksen jäsen. Nyt keskustalla on yhdeksän edustajaa maakuntapäivillä samoin kuin hallituskumppanilla liberaaleilla.

Oikeistolaiset ryhmät, eli de frisinnade (vapaamieliset) sekä sitoutumattomat ovat molemmat menettäneet ääniharavansa ja joutuvat taistelemaan säilyttääkseen entiset paikkansa. Molemmilla ryhmillä on nykyisin neljä paikkaa.

Maakuntahallitus saattaa vaalien jälkeen syntyä uudelle pohjalle, jos kaksi nykyistä hallituspuoluetta menettävät paikkoja. Silloin tarvitaan ainakin yksi tukipuolue lisää. Tässä tapauksessa todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään sosialidemokraatteja, sillä liberaalit tuskin ovat valmiita tekemään yhteistyötä oikeistoryhmien kanssa.

Kunnallisvaaleissa ehdokaspula

Kunnallisvaaleissa puoluetunnukset eivät ole kovin näkyvästi esillä. Pienimmissä kunnissa ei puoluetunnuksia edes käytetä, vaikka muutamat ehdokkaat saattavatkin olla maakuntapäivävaaleista tuttuja.

Joissakin kunnissa on ollut vaikea saada ehdokkaita vaaleihin. Esimerkiksi Kökarissa on 300 asukasta ja yhdeksän paikan kunnallisvaltuustoon on tänä vuonna saatu rekrytoitua kymmenen ehdokasta. Maan pienimmässä kunnassa eli Sottungassa on 130 asukasta, joista joka kymmenes eli kolmetoista on ehdolla. Myös Sottungan kunnanvaltuustoon valitaan yhdeksän valtuutettua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme