Mainos
Mainos

Ahvenanmaa harkitsee Ruotsin apua säilyttääkseen kielen

Ruotsin ja Ahvenanmaan välinen yhteistyö käsittää jo muun muassa ruotsalaisten sairaanhoitopalveluiden ostamisen.

Ahvenanmaan kielipoliittinen komitea ehdottaa, että maakunta pyytää Ruotsin apua säilyäkseen ruotsinkielisenä. Ensi vaiheessa tämä tarkoittaisi nykyisen ahvenanmaalais-ruotsalaisen yhteistyön laajentamista.

Ruotsin ja Ahvenanmaan välinen yhteistyö käsittää ruotsalaisten sairaanhoitopalveluiden ostamisen, Ruotsin tv- ja radiolähetykset sekä opiskelijavaihdon. Suunnilleen seitsemän kymmenestä ahvenanmaalaisnuoresta opiskelee jonkin aikaa jossakin ruotsalaisessa korkeakoulussa.

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos pitää avun pyytämistä maan rajojen ulkopuolelta "aika raskaalla tykistöllä ampumisena". Hän toteaa, että ahvenanmaalaiset tekevät tietysti niin, kuin heille on parasta.

Kielipoliittinen komitea syyttää Suomea siitä, että Suomi on luopunut velvoitteistaan suomen kieltä kohtaan.

Ahvenanmaan maaherra Peter Lindbäck oli kielipoliittisen komitean kuultavana. Hän kertoo selvittäneensä komitealle avoimesti, mitä ongelmia maakunnalle tuottavat suomen kielellä tulevat kirjoitukset. Hän laskee, että käännöstyöt vievät noin 20 prosenttia itsehallinnon resursseista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot