Mainos
Mainos

Ahvenanmaa hukkuu tax-freekaupan tölkkeihin

Ahvenanmaan ongelmajätelaatikoihin on kertynyt tänä vuonna 15 tonnia tyhjiä olut- ja virvoitusjuomatölkkejä. Toiset 15 tonnia on kasaantunut kaatopaikoille, sillä kaikki eivät vaivaudu kuljettamaan tölkkejä keräysastioihin.

Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla ongelmajätteisiin palautui "vain" kuusi tonnia alumiinitölkkejä. Määrän "vähäisyys" johtuu siitä, että Ruotsi vielä viime vuonna maksoi pantin myös tax-freetölkeistä. Ahvenanmaalaiset kuljettivat tölkkinsä naapurin automaatteihin ja niin tekivät tietysti myös ruotsalaiset turistit.

Nyt verovapaat tölkit jäävät panttijärjestelmän ulkopuolelle ja veronmaksajat kustantavat niiden kuljettamisen kaatopaikoille. 15 tonniin menee 1,2 miljoonaa tölkkiä, sillä 80 tölkkiä painaa kilon. Toisin sanoen Ahvenanmaahan on tänä vuonna tuotu jo 2,4 miljoonaa verovapaata alumiinitölkkiä.

Ahvenanmaan Alko ja jotkut kaupat myyvät panttitölkkejä, jotka palautuvat Alkon omistamaan, maakunnan ainoaan, panttiautomaattiin. Panttipurkkeja ahvenanmaalaiset ovat tänä vuonna palauttaneet 20 000 kappaletta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme