Mainos
Mainos

Ahvenanmaalle huomautus: Hylkysamppanjan nostossa ja myynnissä ongelmia

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen moittii Ahvenanmaan toimia niin sanotussa sampanjahylkyasiassa.

Puumalaisen mukaan Ahvenanmaan maakuntahallitus ei olisi saanut tehdä päätöstä samppanjahylyn lastin pelastusnostosta ennen Museoviraston mielipiteen saamista. Maakuntahallitus oli pyytänyt lausunnon, muttei odottanut sen saamista ennen nostoa.

Lisäksi maakuntahallituksen päätöksessä myydä nostettua samppanjaa oli laillisia ongelmia. Koska muinaismuistojen kaupallista hyödyntämistä koskeva laki ei ole täsmällinen, selkeää laittomuutta myynnissä ei ollut. Myynti oli apulaiskanslerin mukaan kuitenkin kansainvälisten säädösten ja muinaismuistoja koskevan lain tarkoituksen vastainen.

Puumalaisen mukaan ongelmia liittyi myös pullojen maastavientiin. Ahvenanmaan lain mukaan luvan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden esineiden maastavientiin myöntää maakunnan hallitus, siis sama taho, joka pulloja myi.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan maakunnan laissa ei ole otettu huomioon kulttuuriesineiden vientiä koskevaa kansallista ja Euroopan unionin lainsäädäntöä.

Ahvenanmaan saaristosta löytyi vuonna 2010 laivan hylystä 1800-luvun alkupuolelta olevaa samppanjaa. Ahvenanmaan maakuntahallitus ehti myydä saaliista kymmenen pulloa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme