Mainos

Äidin masennuslääkitys voi vaikuttaa sikiöön

Äidin raskauden aikana käyttämät masennuslääkeet voivat aiheuttaa vastasyntyneelle neurologisia oireita, kertoo tuore tutkimus.

Äidin raskauden aikana käyttämät masennuslääkkeet imeytyvät istukan läpi kohtuullisen helposti ja voivat aiheuttaa vastasyntyneelle neurologisia oireita. Lääkkeet siirtyvät myös äidinmaitoon, ilmenee Turun yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

- Lapsen oireet helpottuvat kuitenkin ensimmäisten elinpäivien aikana itsestään ilman erityistä hoitoa, sanoo tutkimuksen tekijä, lääketieteen lisensiaatti Tuija Heikkinen.

Heikkinen havaitsi lääkkeitä käyttäneiden äitien vastasyntyneillä vapinaa, levottomuutta tai jäykkyyttä. Vuoden ikäisinä lasten kehityksessä ei todettu mitään poikkeavaa.

Heikkisen mukaan mielialalääkkeitä syövä äiti voi rauhassa myös imettää lastaan.

- Äidinmaidon kautta tuleva altistus on hyvin pieni, eikä lääkkeitä käyttäneiden lapsissa havaittu oireita.

Tutkimuksessa oli mukana 42 äitiä, joista puolet käytti lääkkeitä. Äidin veren lääkeainepitoisuuksia ja sikiön kehitystä seurattiin koko raskauden ajan, ja lapsen kehitystä vuoden ikään saakka. Tutkimuksen kohteena olivat yleisimmin käytettyjen mielialalääkkeiden vaikuttavat aineet sitalopraami ja fluoksetiini.

Raskaus alentaa pitoisuuksia

Kansainvälisten tutkimusten mukaan masennusta ja erilaisia ahdistushäiriöitä esiintyy raskaana olevilla naisilla ainakin yhtä paljon kuin naisilla yleensä. Suomessa työikäisistä naisista noin 8 prosenttia tarvitsee lääkehoitoa.

- Synnytyksen jälkeen mielenterveyden häiriöiden riski on tavallistakin suurempi, Heikkinen muistuttaa.

- Lääkitys tulisi suunnitella huolella yksilöllisesti, hän painottaa.

Sopivan annostuksen löytämisen tekee vaikeaksi se, että raskauden aikana naisen aineenvaihdunta muuttuu. Uusi havainto tutkimuksessa oli se, että raskaana olevien naisten veren lääkeainepitoisuus oli matalampi kuin samaa annostusta käyttävien ei raskaana olevien naisten.

Lääkäreiden tunnettava vaikutukset

Heikkistä huolestuttaa, että vain kolmanneksen mielialalääkeresepteistä kirjoittaa psykiatri. Hän korostaa, että kaikkien lääkäreiden pitäisi tuntea raskauden vaikutus lääkkeiden tehoon. Myös vastasyntyneitä hoitavien lääkäreiden olisi tiedettävä äidin lääkkeiden käytöstä ja tunnettava sen mahdolliset vaikutukset lapseen.

- Jos oireita tunnisteta, voidaan päätyä virhediagnooseihin ja turhiin tutkimus- ja hoitotoimiin.

Oman tutkimuksensa valossa Heikkinen pitää mielialalääkkeiden käyttöä raskauden ja imetyksen aikana turvallisena. Lääkkeille altistumisen mahdollisista vaikutuksista lapsen myöhempään kehitykseen tutkimustietoa ei kuitenkaan ole.

- Sen selvittäminen vaatii tutkimusta, jossa on riittävän suuri otos ja pitkä tutkimusaika, sanoo Heikkinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot