Mainos
Mainos

Äidin ruokavalio ei ehkäise lapsen allergiaa

Terveen raskaana olevan naisen ei kannata välttää mitään ruoka-aineita siinä toivossa, että ruokavalio ehkäisisi allergian kehittymistä lapselle.

Vaikutus voi olla jopa päinvastainen, korostettiin Turussa maanantaina pidetyssä seminaarissa. -Jos äiti välttää esimerkiksi sitrushedelmiä tai kalaa, hänen ravintotasapainonsa häiriintyy. Raskauden aikana kertyvällä ravintovarastolla on kuitenkin erittäin suuri vaikutus myös imetysaikana, ja äidin yksipuolinen ravinto voi lisätä lapsen allergiariskiä, sanoi professori Erika Isolauri Turun yliopistosta.

Tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen on Isolaurin mukaan tarpeellista vain silloin, kun äidillä on todettu allergia. Isolauri koordinoi Turussa käynnissä olevaa NAMI-tutkimushanketta, jossa selvitetään ravinnon ja muiden ympäristötekijöiden merkitystä immunologisten sairauksien kehittymisessä.

Isolaurin mukaan tuorein tutkimustieto osoittaa lapsen varhaisen, jopa sikiöaikaisen ravitsemuksen yhteyden allergioiden syntyyn, sillä ruokavalio vaikuttaa lapsen elimistön puolustusjärjestelmän kehittymiseen.

Puolustusjärjestelmän kehittyminen on yhteydessä lapsen suolistobakteerikantaan. Suolistobakteeristo kehittyy asteittain siten, että uusi kehitysvaihe edellyttää tiettyä tasoa. Siksi lapsen varhaisella suolistobakteeristolla on erittäin suuri merkitys, sanoo Isolauri.

Sektio lisää allergiariskiä

Ravinnon lisäksi suolistobakteerikantaan vaikuttavat ulkoiset tekijät, kuten synnytystapa. Turussa pari vuotta sitten tehdyssä väitöstutkimuksessa todettiin, että sektiolla eli keisarinleikkauksella syntyneiden lasten suolistobakteeristo oli niukempi kuin normaalisti syntyneiden.

-Alateitse syntyvä lapsi kohtaa ensimmäiseksi ihmisen bakteeriston rikkaimman osan. Jos se olisi jotenkin haitallista, ihmislaji olisi jo aikaa sitten loppunut, Isolauri sanoo. Sektiolla syntyvä lapsi syntyy siis yksinkertaisesti liian steriileissä oloissa ja saa liian "niukat eväät" suolistobakteerikannan kehitykselle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaikista vuonna 1987 sektiolla syntyneistä suomalaisista lapsista 4,2 prosentilla todettiin astma 7-vuotiaana. Alateitse syntyneille astmaa oli 3,3 prosentilla. Turkulaisista sektiolapsista 41 prosenttia sai 7-vuotiaana tehdyssä allergiatestissä positiivisia tuloksia. Alateitse syntyneillä vastaava luku oli 29 prosenttia.

Isolaurin mukaan erot ovat tilastollisesti merkitseviä. Normaali synnytys aiheuttaa lapselle myös tietyn vastustuskykyä vahvistavan "terveellisen stressin", Isolauri muistuttaa. Hän kannustaakin äitejä mahdollisista peloista huolimatta synnyttämään alateitse aina kun se vain on mahdollista.

Välttämättä sektiota tarvitsevien naistenkaan ei tarvitse surra lapsensa puolesta, sillä lapsen allergiariskiä voi vähentää imetyksellä ja tasapainoisella ruokavaliolla, Isolauri lohduttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme