Mainos
Mainos

Äidinkielen kokeessa ennätysmäärä kokelaita

Syksyn ylioppilaskirjoitusten kirjallinen osuus alkoi tänään äidinkielen kokeella.

Nykymuotoinen äidinkielen koe järjestetään nyt viimeistä kertaa. Siihen onkin ilmoittautunut liki kaksinkertainen määrä kokelaita tavanomaiseen verrattuna, yli 16 900 suomenkielistä ja noin 750 ruotsinkielistä.

Tänään vuorossa oli aineistokoe, jossa kokelaat saivat parinkymmenen sivun aineiston ja 13 kirjoitustehtävää. Kokelaiden piti valita tehtävistä yksi ja laatia siitä kirjoitus annettua aineistoa hyödyntämällä.

Aineistossa oli muun muassa katkelmia Albert Camus'n ja Jan Guilloun kirjoista, joissa pohdittiin näkemyksiä ihmisestä ja maailmasta sekä väkivallasta. Nykytodellisuutta sivuttiin aiheissa, joissa käsiteltiin aktivismia ja pääministeri Matti Vanhasen käsityksiä Suomen kehitysavusta.

Aineistovaihtoehtojen joukossa oli myös muun muassa kaksi STT:n juttua, joissa käsiteltiin miesten ja naisten tasa-arvoa sekä sensaatiolehdistön vallankäyttöä.

Äidinkielen toinen koe on viikon kuluttua maanantaina, ja silloin on vuorossa ainekirjoitus.

Ensi keväänä kaikilla kokelailla on edessä uusi äidinkielenkoe, joka koostuu kahdesta eri päivinä kirjoitettavasta kokeesta eli tekstitaidon kokeesta ja esseekokeesta.

Tietokoneita vaaditaan yo-kirjoituksiin

Lukiolaisten liiton mielestä tekniikan hyödyntäminen ylioppilaskirjoituksissa ontuu. Koetehtävät pitäisi pystyä kirjoittamaan tietokoneella, ei käsin kuten nykyään, kannanotossa todetaan.

- Nuoret käyttävät nykyään tietokonetta kouluaineiden ja -tehtävien tekemiseen. Useimmat lukion opettajistakin toivovat palautettavat aineet koneella kirjoitettuina. Miksi siis ylioppilaskirjoituksissa kirjoitetaan käsin paperille, kummastelee liiton puheenjohtaja Tiina Niemi.

Hän viittaa esimerkiksi Tanskaan, jossa tietokoneet ovat jo käytössä ylioppilaskirjoituksissa.

Suomessa tutkintoa on Niemen mukaan kehitetty viime vuosina oikeaan suuntaan sisällöllisesti, mutta sen sijaan teknisessä puolessa kehitystä ei ole juurikaan tapahtunut.

- Opetusministeriön tulisi heti ryhtyä selvittämään mahdollisuuksia hyödyntää nykyajan tekniikkaa ylioppilaskirjoituksissa, Niemi vaatii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme