Mainos
Mainos

Äidinkielenopettajat pelkäävät sivistyksellistä kahtiajakoa

Äidinkielen opettajain liitto pelkää kansan jakautuvan sivistyksellisesti kahtia. Oulussa tänään päättyneillä talvipäivillä annetussa kannanotossa liitto korostaa, että tekniikka- ja markkinakeskeisessä tietoyhteiskunnassa tavallinen kansalainen on jäänyt passiivisen kuluttajan rooliin.

Taito käyttää tietokonetta tai matkapuhelinta ei takaa tasavertaista mahdollisuutta osallistua. Siihen ei riitä myöskään taito lukea kriittisesti tiedotusvälineitä. Vasta kyky ymmärtää ja käyttää kieltä monipuolisesti mahdollistaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen, itsensä ilmaisemisen sekä tunteiden, ajatusten ja tahdon kertomisen, liitto tähdentää. Sivistys takaa sen, että meillä on vastaisuudessakin sisällyksekästä viestittävää.

Päivillä puhunut kirjailija Leena Krohn tarttui samaan aiheeseen. Hänen mukaansa yhä suurempi osa kansalaisista on kaunokirjallisuuden suhteen täysin lukutaidottomia. Televisio, internet ja ylimalkaan visuaalisuuden ylitarjonta kuihduttavat kirjallisuuden ymmärtämistä. Krohn arvioi, että kirjallisuuden lukijakunnat tulevat yhä pienenemään ja erikoistumaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme