Mainos
Mainos

Äidinmaitovastike saattaa altistaa diabetekselle

Lehmänmaitopohjaiset äidinmaitokorvikkeet saattavat altistaa diabetekselle. Suomalaisessa tutkimuksessa ilmeni, että 11 prosentilla tavallista korviketta saaneista vauvoista oli haimassa vaurioita, jotka voivat johtaa sokeritautiin. Tulokset ovat kuitenkin vasta suuntaa-antavia eikä ketään kehoteta muuttamaan vauvan ruokavaliota.

Tutkimuksessa oli 173 vauvaa, joista toinen ryhmä sai lehmänmaitopohjaista tavallista korviketta ja toinen ryhmä allergisille lapsille tarkoitettua pilkottua vastiketta. Lisäksi äidit imettivät niin kauan kuin pystyivät tai halusivat.

Kaikilla koeryhmän vauvoilla oli suvussa diabetestä. Mikä sairauden aiheuttaa on vielä epäselvää. Ehdokkaita olisi useampia lehmänmaidon valkuaisessa mutta tätä ei ole koe-eläimillä eikä ihmisillä vielä saatu selville. Jokin niistä ärsyttää haiman beetasoluja niin, että ne rupeavat vähitellen tuhoamaan itseään.

Tuntemattomasta syystä meillä lasten diabetesta esiintyy kaikkein eniten maailmassa. Toivotaan, että tutkimuksesta saatavilla tuloksilla pystytään vähentämään lasten sokeritauteja 20 - 30 prosenttia. Suomen osalta tutkimus valmistuu marraskuussa.
Kuuntele Mari-Kaisa Ahon juttu diabetestutkimuksesta (1:33)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme