Mainos
Mainos

Äidit pelkäävät turhaan avun hakemista päihdeongelmaansa

Äitiyteen liittyvä syyllisyyden ja riittämättömyyden tunne ajaa äitejä päihteisiin. Häpeää aiheuttaa muun muassa pelko epäonnistumisesta äitinä, kertovat päihdeäideille järjestettyihin nettikeskusteluryhmiin osallistuneet äidit. Avun hakemista päihdeongelmaan pelätään usein turhaan.

A-klinikkasäätiö ja Ensi- ja turvakotien liitto ovat järjestäneet päihdeäideille nettikeskusteluryhmiä, joihin on osallistunut jo 84 äitiä. Uusi ryhmä suljetulla keskustelupalstalla alkaa syyskuussa. Keskusteluryhmän ohjaajana toiminut Kaisu Lindfors Kuopion Ensikotiyhdistyksestä on tehnyt opinnäytetyönsä nettiryhmän keskusteluista.

-Äidit kertoivat keskustelussa tissuttelevansa olutta tai siideriä kotona lasten nukahdettua tai joskus myös pitkin päivää. Muutamilla ryhmään osallistuneilla alkoholin käyttö oli ollut runsasta, jopa 80 annosta viikossa. Useat äidit kertoivat olevansa uupuneita. Alkoholi merkitsi heille helpotusta, lepohetkiä, virkistystä ja kaivattua omaa aikaa, sanoo Lindfors.

Alkoholin käyttö salataan tarkasti

Ryhmään osallistuneille äideille on Lindforsin mukaan yhteistä se, että omaa alkoholin käyttöä ei koeta hallitsemattomaksi tai niin vakavaksi, että ulkopuolista apua tarvittaisiin. Alkoholin käyttö salataan tarkasti jopa puolisolta.

-Siinä missä huumeita käyttävät äidit kokevat tarvitsevansa apua käytön katkaisemiseen, yrittävät alkoholia käyttävät äidit selvitä omin voimin viimeiseen asti, Lindfors sanoo.

Raskaus- ja vauva-aikana äidit ovat kuitenkin halukkaita tekemään muutoksia, mutta he pelkäävät avun hakemista. Eniten pelätään ympäristön ja ammattihenkilöiden tuomitsevia ja rankaisevia asenteita. Kun apua oikeasti haettiin, pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Äidit kertoivat saaneensa hyvää kohtelua päihdehoidon työntekijöiltä, sanoo Lindfors.

Nettiryhmään voi ilmoittautua osoitteessa: aidit@a-klinikka.fi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme