Mainos
Mainos

Aika uhkaa loppua ilmastoneuvotteluissa

Durbanin ilmastoneuvottelut ovat venyneet poikkeuksellisen pitkiksi. Eri maiden neuvottelijat käsittelevät edelleen puheenjohtajamaan viime yönä tekemää kompromissiesitystä.

- Nyt eri ryhmät neuvottelevat, voidaanko tämä ratkaisu hyväksyä ja jos voidaan, niin millä ehdoilla vai hiotaanko sitä vielä, kertoo ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Niinistö uskoo vielä, että kaikki maat sitoutuvat uuden ilmastosopimuksen solmimiseen vuonna 2015.

- Tämä tiekartta näyttää yllättävän hyvältä odotuksiin nähden. Kyllä nyt pitää pyrkiä puristamaan ratkaisu. Me olemme todella lähellä jopa historiallista ratkaisua ilmastopolitiikassa. Voidaan saada selkeä aikataulu ja suunnitelma siitä, että kaikki maat tulevat laillisesti sitovien päästövelvoitteiden piiriin.

Kiinan ja Yhdysvaltojen kannoista ei vielä ole tietoa.

Monet ministerit ovat jo lähteneet Durbanista eikä neuvotteluja enää voida enää venyttää kovin kauaa. Suomen ympäristöministeri siirsi jo paluulentonsa sunnuntaiaamuun.

- On selvää, että tänä iltana pitää saada ratkaisu, koska sitten ollaan jo niin paljon yliajalla, että monet maat eivät enää pysty jäämään tänne, sanoo Niinistö.

Monet maat ovat kritisoineet kokouksen puheenjohtajamaa Etelä-Afrikkaa viivyttelystä.

- Olisi tämä voinut olla tehokkaampaakin, mutta toisaalta Etelä-Afrikka on myös onnistunut monessa asiassa, muotoilee Niinistö diplomaattisesti.

Ministeri sanoo kuitenkin edelleen olevansa optimisti lopputuloksen suhteen.

- Minä olen tällä hetkellä hyvin väsynyt optimisti. Uskon, että tässä on mahdollista saada sellainen tulos, joka ei ehkä pysäytä lämpenemistä kahteen asteeseen, mutta mahdollistaa vielä pysäyttämisen.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 10.12.2011)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot