Mainos
Mainos

Aikaistunut murrosikä aikaistaa myös anoreksian puhkeamista

Usein anoreksiaan eli laihuushäiriöön sairastutaan fyysisen puberteetin kynnyksellä noin 13–14-vuotiaana. Osa sairastuu jo ennen murrosikää, 9–11-vuotiaina.

Nykynuorilla anoreksia saattaa puhjeta entistä varhemmin.

– Murrosikä fyysisenä ilmiönä on osittain aikaistunut. Tietenkään se ei yksin selitä muutosta. Myös nuorten psykologinen ja sosiaalinen kulttuuri on muuttunut. Näillä molemmilla on vaikutusta, kertoo HYKS:in nuorisopsykiatrian syömishäiriöyksikön johtaja Veli-Matti Tainio.

Urheiluseurojen valmentajat ja kouluterveydenhoitajat ovat tärkeässä roolissa anoreksian tunnistamisessa. Tainion mukaan valmentajilla olisi hyvä olla tietoutta sairaudesta, jotta he voisivat tarvittaessa kehottaa nuorta hakeutumaan hoitoon.

Lääkefirmoja laihuushäiriö ei juuri kiinnosta tutkimusmielessä.

– Laihuushäiriöiden hoitoon ei ole mitään spesifiä täsmälääkettä, vaan hoidossa käytetään psyykelääkkeitä masennuksen ja ahdistuksen lieventämiseen, sanoo Tainio.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme