Mainos
Mainos

Aikamatka Aurinkorannikolle

Anu Valve: Pakkasen pakolaiset – Tarinoita Aurinkorannikolta

(Tammi)

Anu Valven kirja alkaa meille suomalaisille tyypillisellä sievistelyllä: kun suomalainen lähtee Espanjaan, hän ei halua lentää Aurinkorannikolle vaan mieluummin vaikkapa Andaluciaan. Aurinkorannikko on kuitenkin useimpien suomalaisten kohde ja erittäin monien pysyvästi ja jo vuosikymmenten ajan.

”Pakkasen pakolaiset” kertoo ja näyttää lukijalle monipuolisesti tämän pikku Suomen Espanjassa. Ainakin itse olin yllättynyt siitä, että uutisoitujen koulukiistojen vuoksi tutuksi tulleen suomalaisen koulun lisäksi Aurinkorannikolla on kaikki muutkin kotimaan institutiot.

On seurakunta ja pappi. Kirkko on aina täynnä ja seurakunta muistuttaa varhaismerkityksestään kokoontumisen ja yhdessäolon paikkana ja huolenpidon. On filosofi, joka kokoaa tasaisesti ison joukon ihmisiä keskustelemaan elämän suurista kysymyksistä.

Ja tietenkin on lääkäri ja eläinlääkärikin ja kiinteistövälittäjä. Suomalaisethan ovat luoneet Aurinkorannikolle oman kylän, Los Pacosinkin. Paco on suosittu miehen etunimi alueella ja vastaa kirjoittajan mukaan suomalaista Pekkaa. Kylän nimi on siis Pekat tai Pekkala.

Pakolaisuuteen pakkasesta on monia syitä. Yllättävän monet ovat muuttaneet Espanjaan terveydellisistä syistä. Hengitys- tai liikunaelinsairaudet eivät enää mahdollistaisi ulkona liikkumista ja aktiivista elämää Suomessa, mutta Välimeren rannalla se onnistuu. On myös perheitä, jotka ovat aikanaan muuttaneet Suomesta esimerkiksi lasten vaikeiden allergioiden tai astman vuoksi. Ja jääneet.

Aurinkorannikon siirtolaisuudessa näkyvät siirtolaisuuden yleiset ilmiöt: muuttanut sukupolvi ei välttämättä puhu lainkaan espanjaa, mutta Espanjassa syntyneet sukupolvet puhuvat ja auttavat vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolvea tulkkaamalla.

Muutoinkin Aurinkorannikon suomalaiset tuntuvat kirjan perusteella olevan yhteistyöhenkistä ja -haluista porukkaa. Anu Valve kuitenkin muistutti haastattelusa Helsingin kirjamessuilla, että kyllä suomalainen on toiselle suomalaiselle susi Espanjassakin, nauraen kyllä.

Kirjan erityinen ansio on mielestäni matka ajassa taakse päin. Ensimmäiset suomalaiset muuttivat Aurinkorannikolle jo 40-luvulla, jolloin Espanja eli vielä vhavasti Francon aikaa! Kirjan mukana Suomi, Espanja ja Eurooppa muuttuvat ja samalla muuttuuvat siirtolaisvirtojen suunnat: kun luin kirjaa uutisissa kerrottiin, kuinka paljon Suomeen on tullut espanjalaisia työn hakuun.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme