Mainos
Mainos

Ainakin 200 autoa lunastukseen kolarisumassa

Eilisestä kolarisumasta aiheutuu vakuutusyhtiöille suuri lasku.

Eilisestä pääkaupunkiseudun kolarisumasta aiheutuu vakuutusyhtiöille mahdollisesti jopa kahdeksan miljoonan euron kulut. Kolareissa romuttui kaikkiaan noin 500 autoa; näistä ainakin 200 menee lunastukseen.

Ketjukolareissa lunastettaviksi menneistä autoista joudutaan maksamaan keskimäärin 10 000 euron korvaukset eli pelkästään niistä on aiheutumassa noin 2 miljoonan euron lasku vakuutusyhtiöille.

Henkilövahingoista syntyvät yleensä suurimmat korvaukset, mutta niistä saadaan tarkempi kuva vasta, kun nähdään millaista hoitoa loukkaantuneet tarvitsevat ja kuntoutuvatko he työelämään.

Pohjolan vahinkokorvausjohtajan Olli Latolan mukaan eilinen kolarisuma oli tämän talven kallein päivä liikennevakuuttamisessa.

Tiehallinto ei löytänyt virheitä

Tiehallinto ei löytänyt merkittäviä virheitä tai laiminlyöntejä eilisen aamun pääkaupunkiseudun tienpidosta.

- Totesimme, että urakoitsijamme eli YIT ja Tieliikennelaitos eivät tehneet mitään merkittävää laiminlyöntiä torstaiaamuna, kunnossapitopäällikkö Tapani Angervuori Tiehallinnosta kertoi tänään.

Angervuoren mukaan ongelmat liittyivät olosuhteiden ennustamiseen. Ilmatieteen laitokselta kello 3.21 saatu säätiedotus ennusti huonoa ajokeliä.

- Keli oli todellisuudessa erittäin huono. Ennuste oli oikean suuntainen, mutta kelin rankkuutta ei osattu ennustaa. Liikennetiedottaminen oli toinen ongelma, tilannetta olisi parantanut, jos perässätulijoita olisi saatu informoitua heti. Ongelma oli siinä, että kolarit tapahtuivat niin lyhyen ajan sisällä.

Angervuoren mukaan Tieliikennelaitoksesta oltiin yhteydessä urakoitsijoihin jo reilusti ennen kolareita. Teiden suolaamista ei kuitenkaan aloitettu, sillä aamuyöllä tienpintojen lämpötila oli 12-10 astetta miinuksella. Suolauksen raja on -6 celsiusastetta.

Angervuori kertoi, että lumisaderintama saapui Vantaalle noin kello kuusi ja Sipooseen noin seitsemältä. Tienpinnat lämpenivät aamulla nopeasti, jolloin suolaaminen voitiin aloittaa. Vantaalla teiden suolaaminen aloitettiin liittymistä ja rampeista, pääliikenneväylien suolaaminen alkoi Angervuoren mukaan vasta ketjukolarien jälkeen.

Tapahtumat edelleen epäselviä

Eilen pääkaupunkiseudulle johtavilla pääväylillä sattuneiden ketjukolareiden tapahtumakulku on edelleen epäselvä.

- Kolaripaikoilla on ollut erillisiä tapahtumia, joilla voi olla kytkentöjä toisiinsa. Lähtöasetelma ei ole kuitenkaan varmistunut. Arveluja on, muttei mitään varmaa, komisario Maarit Pikkarainen Vantaan poliisista kertoi tänään iltapäivällä.

Pikkaraisen mukaan Porvoonväylän tapahtumista on selvinnyt sen verran, että ensin sattui pienempi ketjukolari, minkä vuoksi poliisipartio meni paikalle.

- Kun partio oli paikalla, takana sattui isompi kolari. Eli ensin tuli ilmoitus usean auton ketjukolarista ja myöhemmin, kun poliisi on ollut paikalla, on alkanut tapahtua. Siitä miten kaikki on alkanut, ei ole vielä vahvistusta. Pikkaraisen mukaan onnettomuuksien tutkinta on alkanut hyvin.

Paikallispoliisien lisäksi myös liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta selvittää kuolemaan johtaneita kolareita. Porvoonväylän onnettomuuksissa kuoli kaksi ihmistä, Lahdenväylän kolareissa yksi.

- Tällä hetkellä kerätään tietoja. Kolaripaikoilla on käyty eilen. Onnettomuuksien kulusta ei ole oikeastaan vielä minkäänlaista käsitystä, tutkijalautakunnan puheenjohtaja ylikonstaapeli Pertti Mäkeläinen liikkuvasta poliisista kertoi tänään.

Tutkijalautakunnan normaalikokoonpanoa on vahvistettu Ilmatieteen laitoksen ja Tiehallinnon asiantuntijajäsenillä. Mäkeläisen mukaan onnettomuustutkinta painottuukin keliolosuhteiden selvittämiseen. Tutkijalautakunta pyrkii selvittämään kuolonkolareiden syyt. Mäkeläisen mukaan tuloksien selviämiseen menee kuukausia.

- Tulokset ovat kuitenkin ehkä selvillä tämän vuoden puolella.

Uhreista valtaosa päässyt kotiin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloihin ja terveyskeskuksiin kuljetettiin eilen kaikkiaan 66 loukkaantunutta sisääntuloväylillä sattuneista ketjukolareista. Potilaista valtaosa pääsi kotiin eilisen ja tämän päivän aikana.

Vakavimmin loukkaantuneet potilaat kuljetettiin Töölön sairaalaan. Töölöön tuotiin kaikkiaan 16 onnettomuuden uhria. Näistä kahdeksan oli tänään vielä sairaalassa.

- Kahdeksasta potilaasta kaksi on lääketieteellisessä mielessä vakavasti loukkaantuneita, kertoi Husin vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo tänään.

Eniten potilaita, kaikkiaan 23, kuljetettiin Vantaan Peijakseen. Hirvensalon tietojen mukaan kuitenkin näistä ainoastaan yksi oli osastolla tänään. Töölön ja Peijaksen lisäksi potilaita vietiin Porvooseen, Hyvinkäälle ja Keravalle.

- Kenelläkään vielä sairaaloissa olevista ei ole hengenvaaraa. Kaikki voivat suhteellisen hyvin, Hirvensalo sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme