Mainos
Mainos

Aivoinfarktipotilaiden liuotushoito aloitetaan Tampereella

Tampereen yliopistollinen sairaala TaYS aloittaa vuoden 2004 alussa aivoinfarktipotilaiden liuotushoidon. Sairaalan neurologisella osastolla on valmiudet liuotushoitoon ympäri vuorokauden.

Jotta hoito onnistuisi, se pitää aloittaa alle kolmen tunnin kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Aivoinfarktista eli äkillisestä aivoverisuonen tukoksesta kärsiviä potilaita on pystytty hoitamaan liuotushoidolla 1990-luvulta lähtien, aluksi lähinnä tutkimusluonteisesti. Liuotushoitoa ovat antaneet ainakin Turun ja Helsingin yliopistolliset sairaalat.

Helmikuussa 2003 liuotushoidossa käytetty alteplaasi sai EU:n virallisen hyväksynnän.

Nopeasti aloitettu hoito auttaa kuntoutumisessa

Aivoinfarktin tavallisin oire on äkillisesti ilmaantuva toispuoleinen halvaus, eli samanpuoleinen käsi ja jalka heikkenevät tai menettävät kokonaan toimintakykynsä. Potilaalla voi olla myös tunto- tai näköhäiriöitä, huimausta, nielemisvaikeuksia tai vaikeuksia puhua tai ymmärtää puhetta.

-Kun tämänkaltaisia oireita äkillisesti ilmaantuu, ei saa jäädä odottamaan että ne menisivät ohi, vaan pitää lähteä ripeästi Tampereen yliopistosairaalaan. Ei pidä hakeutua terveyskeskukseen, vaan suoraan sairaalan ensiapuun, korostaa TaYS:n neurologian apulaisylilääkäri Terttu Erilä.

Kun hoito päästään aloittamaan nopeasti, aivokudosta ei ehdi tuhoutua kovin paljon. Tällöin infarktin jälkeinen kuntoutus sujuu helpommin ja nopeammin.

Tampereen yliopistollisen sairaalan neurologian osastolla on nyt valmiudet aloittaa liuotushoito mihin vuorokauden aikaan tahansa. Jos liuotushoidon taitavista lääkäreistä kukaan ei ole työvuorossa, joku heistä on valmiina tulemaan sairaalaan lyhyellä varoitusajalla.

Aivoinfarktipotilaan perinteinen hoito ilman liuotusta on asettaa pää koholle ja viilentää potilasta, jotta paine aivoissa helpottuu eivätkä ne lämpene liikaa. Potilaan verenpainetta ja veren sokeritasapainoa on seurattava tarkoin.

Aivoinfarktin riskiä lisäävät ainakin verenpainetauti, diabetes, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt sekä tupakointi. Riskit kasvavat iän myötä.

(MTV3-STT)

12:00

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme