Mainos
Mainos

Aivokasvainpotilaat masentuvat ja ahdistuvat muita herkemmin

Pahimmillaan masennus voi jopa lyhentää potilaan elinikää lähes vuodella.

Aivokasvainpotilaat kärsivät muuta väestöä useammin erilaisista psyykkisistä oireista. Oulun yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöskirjasta selviää, että potilailla esiintyy muita enemmän masentuneisuutta, ahdistuneisuutta ja erilaisia pakko-oireita. Pahimmissa tapauksissa masennus jopa lyhentää potilaiden elinikää.

- Tutkimuksen mukaan ne masentuneet aivokasvainpotilaat, joiden kasvain oli ennusteeltaan kohtuullisen hyvänlaatuinen, kuolivat lähes vuotta aiemmin kuin ei-masentuneet saman sairausryhmän potilaat, väitöskirjan laatija, lääketieteen lisensiaatti Arja Mainio selittää.

Hänen mukaansa aiemmin on luultu, että psyykkisiä oireita esiintyy enemmän sellaisilla potilailla, joiden aivokasvain on pahanlaatuinen. Väitöskirjatyössä havaittiin kuitenkin, ettei kasvaimen laatu ole yhteydessä leikkauksen jälkeisten oireiden esiintyvyyteen.

Väitöskirjatyössä tarkasteltiin kaikkiaan 101:n Oulun yliopistollisessa sairaalassa vuosina 1990-1992 hoidettujen aivokasvainpotilaiden psyykkisiä oireita. Oireita tarkasteltiin ennen kasvaimen poistoleikkausta, kolmen kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta.

Pakonomaista käsien pesua

Väitöksessä tarkastelluista potilaista ahdistusta esiintyi runsaalla neljänneksellä naisista ja reilulla kuudenneksella miehistä ennen leikkausta. Kasvaimen poiston jälkeen oireet vähenivät ja vuoden kuluttua ahdistuneisuutta esiintyi heidän keskuudessaan saman verran kuin normaaliväestössäkin.

Yllättävää oli, että ne potilaat, joilla aivokasvain sijaitsi oikealla puolella aivoissa, olivat merkittävästi ahdistuneempia leikkaukseen tullessaan kuin ne, joilla kasvain oli vasemmalla.

- Tämä osoittaa sen, että aivopuoliskot ovat erilaistuneet tunneasioissa, Mainio selostaa.

Eniten potilailla esiintyi masennusta. Myös sen oireet vähenivät leikkauksen jälkeen. Sairautta esiintyi kuitenkin vielä vuoden kuluttua kaksi kertaa enemmän kuin normaaliväestössä.

Pakko-oireiden kohdalla kävi päinvastoin. Niiden naisten, joiden aivokasvain sijaitsi vasemmalla aivojen etuosassa, oireet lisääntyivät leikkauksen jälkeen. Mainio arvelee, että potilaat alkoivat muun muassa tarkkailla itseään pakonomaisesti peläten sairastuvansa uudelleen.

Mainio kertoo, että pakko-oireet ovat yleensä rituaaliomaista käsien pesua tai sen tarkistamista, ovatko ovet lukossa tai hellan levyt päällä. Myös se, jos tietty laulu soi päässä taukoamatta voidaan laskea pakko-oireeksi.

"Masennus ei normaali reaktio"

Väitöskirjatyössä tarkasteltiin myös potilaiden elämänlaatua. Tutkimuksessa selvisi, että aivokasvaimesta kärsivien naisten elämänlaatu oli heikompi kuin miesten sekä ennen leikkausta että vielä vuoden sen jälkeenkin. Mainion mukaan tämä selittyi pääosin naisten miehiä yleisimmillä masennusoireilla.

Tutkija huomauttaa, että psyykkisistä oireista kärsivien aivokasvainpotilaiden elämänlaatua voitaisiinkin parantaa panostamalla heidän mielialaoireidensa tunnistamiseen ja hoitoon. Parhaimmassa tapauksessa näin voitaisiin kohentaa myös elinikäennustetta.

- Tämän tutkimuksen yhtenä tarkoituksena on osoittaa, että masennus ei ole luonnollinen reaktio vakavaan sairauteen. Masennus on erillinen liitännäissairaus, joka pitää hoitaa asianmukaisesti, Mainio korostaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme