Mainos
Mainos

Aivotutkimuksesta houkutin - kansainvälistä rahaa tarjolla

Suomen korkean teknologian viennistä melkein puolet on terveysteknologiaa. Näin siitä huolimatta, että sen osuus koko kansantuotteesta on vain 2,5 prosenttia.

Suomalaisella lääketieteen tutkimuksella sovelluksineen on selvästi kysyntää maailmalla. Alalla toimii 500 yritystä ja se työllistää 20 000 ihmistä.

Suomalainen lääketieteellinen tutkimus on korkeatasoista, esimerkiksi kotimainen syöpä- ja aivotutkimus kestävät hyvin kansainvälisen vertailun. Suomessa on hyvin edistyksellinen biopankkilaki, kattavat väestö- ja potilasrekisterit sekä hyvin varustellut yliopistosairaalat. Nämä kaikki ovat omiaan houkuttelemaan kansainvälisiä lääkeyrityksiä tekemään investointeja tutkimukseen. Silti Suomi vasta hamuaa investointeja. Luultavasti lääkeyritysten haluttomuus investointeihin selittyy sairaaloiden raskaalla byrokratialla ja monimutkaisilla lupaprosesseilla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn myöntääkin, että normienpurkutalkoille on tarvetta tässäkin.

– Siinä täytyy käyttää harkintaa, koska kyse on ihmisten terveydestä, sanoo Rehn.

Ministeri on kuitenkin halukas saamaan ulkomaisia investointeja suomalaiseen aivotutkimukseen.

– Tässä on sellainen mahdollisuus, että kaikki voittavat. Saamme parempaa terveyttä tieteen ja teknologian avulla. Samalla syntyy kotimaisia liiketoimintamahdollisuuksia: työtä ja hyvinvointia suomalaisille, kuvailee Rehn.

Rahaa aivoille

Aivotutkimuksen rahoittamista pohtinut symposium kokosi tänään Helsinkiin suuren joukon aivotutkimuksen terävintä kärkeä. EU-alueella kaikkien aivosairauksien, joihin kuuluvat mm. Alzheimerin tauti ja  MS-tauti, kokonaiskustannukset vuonna 2010 olivat 800 miljardia. Suomen osuus summasta oli 8,6 miljardia euroa.

Aivosairauksien lääkehoitoon erikoistunut lääkeyhtiö Biogen investoi viime vuonna lähes 2 miljardia dollaria tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yrityksen Euroopan ja Kanadan lääketieteellinen johtaja tutustui mahdollisuuksiin tehdä tutkimusta Suomessa.

– Meillä on useita isoja hankkeita käynnissä mm. Alzheimerin taudin lääkehoitoon liittyen. Yksi tärkeistä tavoitteistamme on lisätä tietämystä aivotutkimuksen tarpeellisuudesta. Täällä haluan selvittää, mitä voisimme tehdä Suomessa paikallisten tutkijoiden kanssa yhteistyössä, kertoo johtaja Maha Radhakrishnan.

Ministeri Rehn on valmis edistämään tutkimusta niillä keinoilla, joita valtiolla on käytössään. Yksi tapa voisi olla vapauttaa yksityiset lahjoitukset yliopistoille veron piiristä.

– Siitä on ollut hyviä kokemuksia muissa maissa, keskustelemme asiasta hallituksen piirissä, sanoo Rehn.

Elinkeinoministeri Rehn uskoo terveydenhuoltoalan businessmahdollisuuksiin.

– Se on jo varsin vahva trendi ja uskon sen edelleen vahvistuvan. Tämä tulee olemaan vahva kasvuala ja siihen myös hallitus panostaa jatkossa, lupaa ministeri Rehn.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot