Mainos
Mainos

Ajatuspaja esittää perustiliä: 20 000 euron alkupääoma jokaiselle

Ajatuspaja Libera on esittänyt oman ratkaisunsa kansalaisen henkilökohtaiseksi sosiaaliturvan muodoksi.

Ajatuspajan mukaan jokaisella työikäisellä ja työhön kykenevällä voisi olla perustili, jolle valtio antaisi 20 000 euron alkupääoman.

- Tarkoituksena on tehdä työn tekeminen kaikissa olosuhteissa kannattavaksi. Ajatus on hyvin samanlainen kuin perustulossa. Meidän mallissa on kuitenkin se vallankumouksellinen ajatus, että tarveharkinta lisätuesta jätetään ihmiselle itselleen, sanoi Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Libera kuvaa perustiliä sivuillaan seuraavasti: "Pääperiaate on, että perustilin haltija voi tehdä itse tililleen säästämillään rahoilla mahdollisimman vapaasti mitä haluaa. Myös alkupääomaa voi lähteä käyttämään selkeiden rajojen puitteissa ilman turhaa byrokratiaa. Perustilin käyttöön aletaan puuttua korkeintaan siinä vaiheessa kun tilin saldo vähenee nopeasti tai alkupääoma on syöty."

Lepomäen mukaan samaa perustiliä lähdetään markkinoimaan Ruotsiin ja muualle Eurooppaan.

- On maita, jossa tämänkaltaisia komponentteja on käytössä, esimerkiksi Chilessä ja Singaporessa on vastaavia tilikäytäntöjä, Lepomäki sanoi.


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot