Mainos
Mainos

Ajokausi alkaa: Muista tarkistaa E10:n soveltuvuus moottoripyöriin ja mopoihin

Vuoden alusta myyntiin tulleen E10-bensiinin soveltuvuus moottoripyöriin ja mopoihin vaihtelee, eikä se käy aivan kaikkiin merkkeihin ja malleihin. Kaksipyöräisten omistajien kannattaakin varmistaa ajokauden aluksi, voiko tankkiin lirauttaa E10-vai 98-bensiiniä.

Yamaha esimerkiksi ilmoittaa, että E10-bensiinin käyttäminen on mahdollista vuonna 1990 ja sen jälkeen valmistetuissa Yamaha-moottoripyörissä ja -mopoissa. Yamaha neuvoo epävarmaa kuljettajaa tankkaamaan 98-bensiiniä, joka sopii merkin kaikkiin mopoihin ja moottoripyöriin vuosimallista riippumatta.

Konekeskon Yamaha-tuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Timo Lindström arvioi, että kaksitahtisissa mopoissa 98-bensiini voisi olla parempi vaihtoehto. Hän kuitenkin korostaa, ettei E10-bensiinin käyttäminen ole pois suljettua.

Vanhoissa mopoissa voi ilmetä pulmia

Erityisen tarkkana kannattaa olla ajokauden alkaessa, kun mopoja otetaan talvisäilytyksestä käyttöön. Enintään 10 prosenttia etanolia sisältävä E10-bensiini liuottaa epäpuhtauksia tehokkaasti, joten ongelmia saattaa olla lähinnä vanhoissa mopoissa.

—Polttoaineletkusta voi lähteä likaa, joka päätyy kaasuttimeen ja tukkii suuttimen. Suurempaa vahinkoa ei tapahdu, vaan mopo korkeintaan sammuu, Lindström sanoo.

Hondan maahantuojan Oy Brandt Ab:n jälkimarkkinointijohtaja Ulf Björklund kertoo, että E10-bensiinin soveltuvuudesta moottoripyöriin on kyselty aika vähän. Enemmän asiakkaat ovat tiedustelleet sitä, kuinka se käy veneisiin ja pienkoneisiin. Björklundin karkea arvio on, että noin 98 prosenttiin Honda-pyöristä E10 soveltuu.

Lista soveltuvuudesta pidetään ajan tasalla

E10-bensiinin soveltuvuudesta myös moottoripyöriin ja mopoihin on merkki- ja mallikohtaista tietoa www.e10bensiini.fi-nettisivuilla. Teknisen kaupan ja palveluiden yhdistyksen mukaan sivusto päivitetään heti, jos maahantuojat ilmoittavat muutoksista.

Yhdistyksen asiamies Hannu Kyyhkynen vakuuttaa, että lista E10:n soveltuvuudesta on ajan tasalla ja siihen voi luottaa. Yhdistykseltä kysytään jonkun verran E10-bensiinin soveltuvuudesta kaksipyöräisiin.

—Pääsääntöisesti me ohjaamme kyselyt maahantuojien tekniseen neuvontaan, Kyyhkynen valottaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme