Mainos
Mainos

Ajokortti tulossa myös vesille

Merenkulkulaitoksen työryhmän esittämä veneilijän kuljettajantutkinto koskee toteutuessaan kymmeniä tuhansia veneenomistajia.

Työryhmä esittää pakollista veneilijän ajokorttia nopeille ja voimakkaille veneille. Alemmantasoisen pätevyyskirjan joutuisivat hankkimaan kaikki, joiden vene kulkee yli 30 solmua.

Vaativampaa tutkintoa ehdotetaan kuljettajille, joiden veneissä on tehoa yli 270 hevosvoimaa. Poliisi uskoo tutkintojärjestelmän parantavan vesiliikennekulttuuria pidemmän ajan kuluessa.

Vuosikaudet puheenaiheena ollut veneilijän ajokortti on askelta lähempänä toteutumistaan, kun moottoriveneen kuljettajille esitetään nyt porrastettua pätevyysjärjestelmää. Vaikuttavinta työryhmän raportissa olisi tutkintopakko todella nopeiden veneiden kuljettajille.

Venejärjestö Finnboat arvioi, että Suomen 730 000 huviveneestä monta kymmentä tuhatta kulkee varmasti yli kolmekymmentä solmua, muun muassa useimmat vesiskootterit. Vaativamman ajotutkinnon joutuisi lisäksi suorittamaan pari tuhatta veneilijää, joilla on koneessa tehoa yli 200 kilowattia.

Työryhmä on miettinyt avoimesti venekortin ongelmia, muun muassa veneiden huippunopeuksien todentamista. Se esittää myös pehmeää laskua koko järjestelmään polkupyöräkypäräpakon tapaan, eli alemman tason pätevyyskirjan puute ei toisi rangaistusta, ainakaan ensialkuun. Poliisi pitää puutteineenkin esitystä oikeansuuntaisena.

- Silloin me tiedämme, että kuljettaja tuntee sääntöjä jonkun verran ja se tuo turvallisuutta. Kanssaveneilijät myös tietävät, että henkilöllä on jonkinlainen pätevyys kuljettaa venettä kovaa vauhtia, sanoo ylikonstaapeli Jarmo Engblom Turun venepoliisista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 31.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme