Mainos
Mainos

Ajorikkeistä jatkossa virhepisteitä?

Liikenne- ja viestintäministeriö kartoittaa parhaillaan vaihtoehtoja ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittämiseksi.

Ajokorttiseuraamusjärjestelmää halutaan uudistaa. Yhtenä vaihtoehtona on noussut esille ajatus niin sanotusta virhepisteajokorttijärjestelmästä.

Järjestelmässä erilaiset liikennerikkomukset on luokiteltu tietyn pistemäärän arvoiseksi. Jokainen tehty rikkomus vähentää ajokortin alkupistemäärää. Kun kaikki pisteet on käytetty, seuraa ajokielto.

-Ajokortissa voisi olla vaikkapa 50 lähtöpistettä. Jos ajat päin punaisia, saat sakon ja sinulta vähennetään esimerkiksi 15 pistettä. Jää 35 pistettä jäljelle. Jos ajat ylinopeutta pistetili putoaa uudet 15 pistettä. Kortti lähtee hyllylle, jos tietyn ajanjakson kuluessa pisteet menevät kokonaan nollille, Liikenneturvan Pohjois-Suomen päällikkö Rainer Kinisjärvi hahmottelee.

Virhepisteajokorttimalli on yksi niistä monista vaihtoehdoista, joita liikenne- ja viestintäministeriössä käydään parhaillaan läpi. Ministeriö on laatimassa vuosien 2006-2010 liikenneturvallisuussuunnitelmaa, jossa käsitellään muun muassa ajokortin seuraamusjärjestelmää. Kehotus nykyistä helpommin miellettävän järjestelmän kehittämiseen tuli eduskunnalta.

Pisteisiin perustuva ajokortti on käytössä joissakin Euroopan maissa. Kyseisellä periaatteella toimivaa korttia käytetään muun muassa Espanjassa, Saksassa, Itävallassa ja Tanskassa.

Liikenne- ja viestintäministeriön yli-insinööri Juha Valtonen kertoo, että joissakin maissa rikkeet päin vastoin kerryttävät virhepisteitä. Rangaistus seuraa, kun tietty virhepistemäärä ylittyy. Valtosen mukaan tyypillisin seuraamus pisteiden nollille menosta virhepistejärjestelmää käyttävissä maissa on ajokiellon määrääminen.

Joissakin maissa kortin haltija joutuu käymään autokoulun kokonaan uudestaan. Toisaalla pistetilin saldoa puolestaan voi kaunistaa nuhteettomalla ajolla tai osallistumalla erilaisille liikenneturvakursseille.

Virhepisteajokorttimalli ei liikenne- ja viestintäministeriön mukaan eroa paljoakaan nyt käytössä olevasta ajokortin seuraamusjärjestelmästä. Nykyisinkin toistuvista rikkeistä rangaistaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme