Mainos
Mainos

Ajoterveyden tiukennus menossa läpi

Lääkäreille on tulossa velvollisuus ilmoittaa poliisille jos potilaan terveys ei enää vastaa ajokortin vaatimuksia.

Lääkärille on tulossa velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos hän havaitsee potilaan terveydentilan heikentyneen pysyvästi niin, ettei se vastaa enää ajokorttiluvan ehtoja.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien neuvottelussa sovittiin tänään, että liikenne- ja viestintävaliokunnan ehdottama kiristys hyväksytään. Hallituksen esityksessä lääkärille olisi tullut vain oikeus ilmoittaa poliisille, jos kuljettajan terveydentila estää ajokortin saamisen.

Liikenne- ja viestintävaliokunnassa hallituksen esitykseen tehty tiukennus herätti vastustusta erityisesti lääkärikansanedustajien joukossa, mutta muutenkin myös hallitusrintaman sisällä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oltiin sitä mieltä, että liikenne- ja viestintävaliokunta oli mennyt sorkkimaan asiaa, jonka ei pitäisi kuulua sille ja jonka arvioimiseen sillä ei ole riittävää asiantuntemusta. Arvostelijoiden mielestä ilmoitusvelvollisuus saattaa johtaa siihen, että pelko ajokortin menettämisestä saattaa estää potilaista hakeutumasta lääkärin hoitoon.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan mielestä lääkärin ilmoitusvelvollisuus palvelisi liikenneturvallisuutta. Myöskään peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ei ollut ihastunut valiokunnan ehdottamaan tiukennukseen, mutta hänkään ei keskiviikon neuvottelussa vastustanut enää sen hyväksymistä.

Neuvottelussa sovittiin, että lain saatteeksi eduskunta hyväksyy lausuman, jossa hallitusta velvoitetaan seuraamaan, millaisia vaikutuksia uudella ilmoitusvelvollisuudella on sitten käytännössä. Eduskunta äänestää lain sisällöstä mahdollisesti jo torstaina. Sitä ennen päätetään, lähetetäänkö asia ensin arvioitavaksi suureen valiokuntaan, joka vielä pyytäisi sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnon, kuten tiukennuksen vastustajat vaativat.

Eduskunta kiisteli etenemistavasta illalla. Lisäkäsittelyn puolesta puhuivat erityisesti lääkärikansanedustajat Eero Akaan-Penttilä ja Pentti Tiusanen. Kielenkäyttö meni hetkittäin kovaksi. Akaan-Penttilän silmissä tiukennuksen puolesta oli liikkeellä eduskunnan "poliisimafia".

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 04.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme