Mainos
Mainos

Akatemian johtajaa epäillään "sopimattomasta käytöksestä"

Suomen Akatemian johtajaa prof. Reijo Vihkoa epäillään "sopimattomasta käytöksestä". Asia esti tänään esityksen Vihkon nimityksestä uudelleen virkaansa.

Opetusministeriön mukaan Suomen Akatemian työsuojelutoimikunta on tänään käsitellyt 20. joulukuuta varatyösuojeluvaltuutetun tietoon saatettua Akatemian pääjohtajaan kohdistunutta väitettä sopimattomasta käyttäytymisestä. Tämän vuoksi opetusministeriö päätti oikeuskanslerin pyynnöstä siirtää Akatemian pääjohtajan nimittämistä koskevan asian esittelyä tasavallan presidentille toistaiseksi.

Valtioneuvosto ilmoitti vielä eilen esittävänsä Suomen Akatemian pääjohtajan virkaan sitä nykyisin hoitavaa professori Reijo Vihkoa. Tasavallan presidentin oli tarkoitus nimittää Vihko virkaan tänään määräajaksi 1.4.2002 - 29.2.2004.

Reijo Vihko (s.1939) on toiminut Suomen Akatemian pääjohtajana vuodesta 1996. Vihko on toiminut myös valtion lääketieteellisen toimikunnan jäsenenä, korkeakouluneuvoston puheenjohtajana ja valtion tiede- ja teknologianeuvoston jäsenenä, Euroopan unionin tutkimuksen rahoitusorganisaatioiden johtajien yhteistyöelimen (EUROHORCs) jäsenenä ja puheenjohtajana sekä Euroopan tutkimusneuvoston (European Research Advisory Board) jäsenenä. Koulutukseltaan Vihko on lääketieteen ja kirurgian tohtori.

Suomen Akatemia on tiederahoituksen asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Pääjohtaja toimii Akatemian esimiehenä ja hallituksen puheenjohtajana. Virkaan haki määräaikaan mennessä seitsemän henkilöä.

Taipale: Valitettava juttu

Suomen Akatemian hallituksen varapuheenjohtaja Vappu Taipale oli yllättynyt pääjohtaja Reijo Vihkon nimityksen jäädyttämisestä.

Taipale kertoi tänään, ettei hänen tietoonsa ole missään vaiheessa tullut tämäntyyppisiä viestejä Akatemian sisältä. -Ei, ei, ja sopii minusta erittäin huonosti Reijo Vihkon persoonaan, jos niinkuin siitä (valtioneuvoston tiedote) oli rivien välistä luettavissa, että oli kyse jostakin häirinnästä, Taipale sanoi. -Valitettava juttu kaiken kaikkiaan, hän huokaisi.

Iltapäivällä tavoitettu Taipale sanoi olevansa vielä sen tiedon varassa, minkä valtioneuvosto antoi asiasta julkisuuteen. Sen vuoksi hän ei katsonut voivansa arvioida, millaisesta tapauksesta tarkemmin on kysymys. Taipale huomautti kuitenkin, että käyttöön otettiin "järeä ase".

Suomen Akatemian hallitus kokoontuu normaalisti seuraavan kerran 29. tammikuuta. Taipaleen mukaan ainakaan tässä vaiheessa ei ole mitään syytä puhua kokouksen aikaistamisesta. -Oletan, että annetaan ihan kaikessa rauhassa maan hallituksen toimia, hankitaan lisäinformaatiota sen verran, kuin sitä on saatavilla, ja sitten harkitaan asiaa.

Stakesin pääjohtajana toimiva Taipale lähtee itse heti joulupyhien jälkeen kolmen viikon matkalle Afrikkaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme