Mainos

Akatemiatutkija ällistelee tutkimuksen poisvetoa

Suomalaistutkijan mukaan on hyvin erikoista, että jo julkaistu tutkimus vedetään pois verkosta.

– Jos tutkimus on käynyt läpi prosessin, jossa julkaisut arvioidaan, se on julkinen, sanoo Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen, akatemiatutkija Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta.

Maanpuolustuskorkeakoulu veti toissa päivänä verkkosivuiltaan Irania koskevan tutkimuksen pois. Samana päivänä Suomen Iranin-suurlähettiläs oli käynyt strategian laitoksella keskustelemassa tutkimuspaperista, johon hän oli tyytymätön.

Koikkalaisen mukaan tutkimukseen kohdistuva kritiikki tapahtuu omalla kirjoituksella tai vastineella. Koikkalaiselle ei tule mieleen sellaista tapausta, että tutkimus olisi kritiikin takia vedetty pois.

– Ei jo julkaistua lehtijuttuakaan voi vain vetää pois julkisuudesta, jos se alkaa kaduttaa.

"En pystynyt seuraamaan logiikkaa"

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtaja Hannu Kari sanoo, että Iran ei painostanut poistamaan kohua herättänyttä työpaperia korkeakoulun julkaisuarkistosta.

Suurlähettilään avustaja oli tiistaina ottanut yhteyttä korkeakouluun ja sopinut tapaamisen perjantaille. Yhteydenoton jälkeen Kari kertoo lukeneensa Iran-tutkimuksen.

– En pysty arvioimaan sisältöä, vaan ennemmin viittaustapaa ja faktojen perustelua. En pystynyt kaikissa kohdissa seuraamaan logiikkaa, miten johtopäätöksiin on päästy.

Kari sanoo esittäneensä rehtorille päivää ennen suurlähettilään vierailua tarkastusta, josta selviäsi, onko tutkimuksessa noudatettu hyviä tieteellisiä käytäntöjä.

– Katsotaan, julkaistaanko sellaisena kuin se on, vai muutetaanko sitä. Jatkossa pyritään siihen, että tällaiset asiat pystytään ennakkoon havaitsemaan.

Korkeakoulun rehtori Veijo Taipalus sanoo, että Iran-tutkimus tarkastetaan uudelleen vain tutkimuksellisesta näkökulmasta, sisältöön ei ole tarkoitus puuttua.

Taipalus myöntää, että Iranin suurlähettilään kannanotot tutkimukseen vaikuttivat sen vetämiseen internetistä. Iran ei kuitenkaan painostanut poistamaan työtä.

"Se on hyvin tarkastettu"

Tutkimuksen tehneen Alan Salehzadedin mielestä kyseessä on sensuuri. Hänen mukaansa teksti on tarkastettu huolella jo ennen sen julkaisemista.

– Siinä tapauksessa julkaisulautakunta täytyy kyseenalaistaa. Sen on tarkastanut professori ja kolme muuta tutkijaa. Se on hyvin tarkastettu.

Salehzaded kertoo, että korkeakoulu kertoi hänelle ensin, että tutkimus on poistettu teknisen vian vuoksi.

Hän ei aio muuttaa tutkimustaan.

– He voivat muuttaa sitä itse.

Hän kertoo saaneensa positiivista palautetta tutkimuksestaan ympäri maailmaa.

– Jos sitä nyt muutetaan, mitä vastataan kansainväliselle yhteisölle?

Normaali proseduuri?

Suurlähettilään tapaamisessa paikalla oli myös Salehzadedin esimies, strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén. Hän kertoo, että suurlähettiläs oli hyvin tyytymätön julkaisuun.

– Hänestä siinä oli jotain lähdeviittauksiin liittyviä juttuja, liikaa tukeuduttu joihinkin lähteisiin. Minulle jäi sellainen kuva, että tutkimus on yleisesti satuttanut.

Sirénin mukaan kyse ei ole sensuurista.

– Jos muihinkin tutkimuksiin tulee epäilyksiä, se on normaali proseduuri.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) kertoi Helsingin Sanomille haluavansa korkeakoulun rehtorilta selvityksen asiasta. Lehti uutisoi tutkimuksen poistamisesta eilen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot