Mainos

Akava ei lähde tupoon

Akava ei aio liittyä mukaan tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun.

Akavan hallitus on päättänyt, että se ei keskusjärjestönä allekirjoita sopimusta, vaikka suuri osa sen jäsenliitoista on tulossa sopimuksen piiriin.

Akava

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ei ottanut vielä hallituksensa iltapäivän kokouksessa kantaa tuloratkaisun kattavuuteen. Kokousta jatketaan perjantaiaamuna kello 7.30. Useiden SAK:laisten liittojen sopimusneuvottelut ovat yhä kesken. Näistä keskeisiä ovat mm. satamien ahtaajat ja energia-ala.

Piekka: Johdonmukainen päätös


Puheenjohtaja Risto Piekan mukaan Akavan päätös oli johdonmukainen siihen nähden, mitä Akava tavoitteli ja miten neuvotteluissa kävi.

Akava ei marraskuussa allekirjoittanut keskusjärjestöjen neuvottelutulosta, koska se ei saanut läpi vaatimustaan ns. koulutuspalkkaerästä. Erä olisi nostanut erityisesti koulutettujen mutta matalapalkkaisten julkisen sektorin naisten palkkoja.

Noin 85 prosenttia akavalaisista on joka tapauksessa mukana tuloratkaisun mukaisissa sopimuksissa. Kuntapuolella akavalaiset eivät ole mukana kunnan yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa.

Tämän sopimuksen piirissä on juuri niitä ammattiryhmiä, joihin koulutuspalkkaerä olisi kohdistunut: lastentarhanopettajia, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja ja kirjastonhoitajia. Myös kuntien lääkärit etenevät omaa sopimustietään.

Ratkaisuja syntynyt

Tänään on saatu ensimmäinen Metsäteollisuuden tekemä laajempi ratkaisu, kun metsureile saatiin tuloratkaisun mukainen neuvottelutulos uusista työehdoista. Sopimuksen piirissä on noin 5 000 työntekijää.

Myös Kemianteollisuuden toimihenkilöiden työehdoista on päästy tuloratkaisun mukaiseen neuvottelutulokseen. Kemianteollisuuden sekä STTK:laisten Teknisten liiton, Suomen teollisuustoimihenkilöiden liiton ja ruotsinkielisten toimihenkilöiden neuvotteleman sopimuksen piirissä on 10 000 toimihenkilöä.

(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot