Mainos

Akava: Hallitus perääntyköön tai neuvottelut katkeavat

Matti Viljanen

Akavan puheenjohtajisto vastustaa yksimielisesti hallituksen päätöstä eläkeiän nostamisesta.

- Hallituksen saneluratkaisu ei käy, Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen tiivisti aamupäivällä akateemisten keskusjärjestön kannan. Viljasen mukaan eläkeasiat ovat Akavalle "herkkääkin herkempiä", koska Akava kokee joutuneensa jo edellisen, vuonna 2005 toteutetun eläkeuudistuksen maksumieheksi.

Viljasen mukaan Akavan puheenjohtajisto odottaa, että hallitus palauttaa eläkeasian kolmikantaiseen valmisteluun vielä tämän viikon aikana. Muuten neuvottelut eivät tule etenemään.

Pääministeri Matti Vanhanen tapaa ay-keskusjärjestöjen johtajat tänään kello 17 pääministerin virka-asunossa Kesärannassa. Viljanen ei usko, että tapaaminen venyy pitkäksi.

Akava vaatii myös, että hallitus ei revi auki tammikuussa sovittua sosiaalitupoa. Tähän hallitus on ilmoittanut valmiutensa. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on koolla parhaillaan ja kertoo iltapäivällä kantansa hallituksen eläke-esityksiin.

Työmarkkinäjärjestöt päättivät tänään myös jättäytyä pois Tarmo Pukkilan johtamasta eläkeasioita pohtivasta työryhmästä.

STTK:kin vastahankainen

Myöskään STTK:n hallitus ei hyväksy esitystä nostaa eläkeikää 65 vuoteen. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää edellyttää, että tämän illan tapaamisessa Kesärannassa palkansaajajärjestöt saavat yksiselitteisen varmuuden siitä, että niin sanottu sosiaalitupo etenee järjestöjen sopimassa muodossa.

Mäenpään mukaan hallituksen politiikkariihessään tekemät kirjaukset vuorotteluvapaaseen, työttömyyseläkeputkeen ja osa-aikaeläkkeeseen ovat liian yleisiä ja ristiriitaisia työmarkkinajärjestöjen sopimuksen kanssa.

STTK on valmis neuvottelemaan hallituksen kanssa keinoista, joilla suomalaiset pysyvät pidempään töissä.

- Hallituksen toimeksianto jatkoneuvotteluille ei voi kuitenkaan olla eläkeiän nosto. Hallituksen esitys eläkeiän nostamisesta on keppikeino ja toimii tosiasiassa hallituksen tavoitetta vastaan. Hallituksen esitys työntää ihmisiä työelämästä ennenaikaisesti eläkkeelle, Mäenpää sanoo.

STTK:n hallitus pitää ylimääräisen kokouksen ensi viikon tiistaina eläkekiistan vuoksi. Mäenpään mukaan STTK:n liitot ovat valmiita painostustoimiin.

-Jos hallituksen kanssa ei löydetä yhteisymmärrystä, palkansaajajärjestöjen on tehtävä yhteistyötä hallituksen painostamiseksi, Mäenpää muistuttaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot