Mainos
Mainos

Akava kavahtaa terveydenhuollossa työskentelevien taustasyyniä

Akava ei kannata oikeusministeriön työryhmän esitystä, jonka mukaan terveydenhuoltoalalla työskentelevien rikostaustat tarkastettaisiin aiempaa tarkemmin.

Akavan mielestä terveydenhuoltoalan ammattilaisten perusoikeuksia ei saa rajoittaa kohtuuttomasti, vaikka potilaiden hengen ja terveyden suojaaminen onkin tärkeää.

Akava kritisoi erityisesti sitä, että hyvin suuri joukko erilaisia rikosnimikkeitä voitaisiin antaa työnantajien tietoon. Esityksessä ei myöskään järjestön mielestä perustella tarpeeksi sitä, miten kaikki rikostyypit todella ennustaisivat terveydenhuoltoalan ammattilaisen käyttäytymistä.

Työryhmän ehdotuksen mukaan huomioon otettaisiin sellaiset rikokset, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi potilaan oikeuksiin, henkeen ja terveyteen. Myös törkeä rattijuopumus ja huumausainerikokset huomioitaisiin, koska ne voivat vaikuttaa kykyyn toimia ammatissa.

Lisäksi Akava vaatii, että ennen rikostietojen luovutusta asiassa olisi kuultavia asiantuntijoita, kuten psykiatrian tai oikeuspsykiatrian ammattilaisia.

Ryhmän suunnitelmien mukaan työnantajat voisivat selvittää työntekijöidensä rikostaustan suoraan rekisteristä.

Akavan lisäksi ehdotusta vastustavat muun muassa Tehy, Suomen Lääkäriliitto, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä Suomen Psykologiliitto.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme