Mainos
Mainos

Akava laski: Isän kotiinjäänti perheelle vain vähän kalliimpaa

Kotihoidon tuen jakaminen ei välttämättä heilauta perheen taloutta, väittää Akavan esimerkkilaskelma.

Sen mukaan perheen käteen jäävät tulot pienenivät esimerkkitapauksessa noin sadalla eurolla kuukaudessa eli noin tuhannella eurolla vuodessa, jos isä jäisi kotihoidontuella puoleksi vuodeksi hoitamaan lasta kotiin. Vertailukohdaksi otettiin tyypillisempi tapaus, jossa kotihoidontuelle olisi jäänyt pienempituloinen puoliso.

– Esimerkkilaskelma kertoo, että perhevapaiden jakaminen ei vaikuta perheen käteen jääviin tuloihin niin paljon kuin äkkivilkaisu bruttopalkkojen eroihin antaa olettaa. Toki tilanne on toinen, jos puolisoiden tuloerot ovat erittäin suuret tai toinen vanhemmista on esimerkiksi työtön, korostaa ekonomisti Heikki Taulu.

Akava teki oman esimerkkilaskelmansa perheestä, jossa 1985 syntyneille helsinkiläisvanhemmille syntyy vuoden 2014 alkupuolella ensimmäinen lapsi.

Isän kuukausituloiksi vuonna 2014 oletettiin 3750 euroa ja äidin 3250 euroa. Laskelmassa huomioitiin bruttotulojen lisäksi verotuksen sekä ansiosidonnaisten perhe-etuuksien ja hoitovapaan vaikutus perheen käteen jääviin tuloihin kahdessa eri tapauksessa. Ensimmäisessä laskelmassa loppuvuodesta 2014 alkaen puolen vuoden hoitovapaalle vanhempainrahan turvin jää äiti ja toisessa isä.

Akava vaatii hallitukselta rohkeutta uudistaa kotihoidon tukea
Kotihoidon tuen jakaminen vanhempien kesken olisi hallitukselta rohkea päätös, joka edistäisi työmarkkinoiden tasa-arvoa.

– Perhevastuun kasautuminen naisille on heikentänyt naisten työmarkkina-asemaa ja johtanut siihen, että heillä on heikompi ura- ja palkkakehitys kuin miehillä, muistuttaa Akavan asiantuntija Tarja Arkio.

Akava uskoo, että uudistus nostaisi työllisyysastetta, mikä on nykyisessä taloustilanteessa välttämätöntä. Vaikka kotihoidon tuen uudistus lisää ainakin aluksi julkisia menoja, se maksanee itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

Akava on huolissaan siitä, että perheet eivät pysty kunnolla arvioimaan pienten lasten hoidon vaikutuksia perheen talouteen. Akava esitti viime syksynä uudistusta valmisteltaessa, että Kansaneläkelaitos ja Verohallinto rakentavat laskurin, jonka avulla perheet voivat luotettavasti arvioida perhevapaiden vaikutuksia talouteensa.

Nyt arviointi on melkoista pykälä- ja laskuriviidakossa seikkailua, joten vain harva tekee perusteellisia laskelmia.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot