Mainos
Mainos

Akavan Kangasniemi tyrmää hallituksen puuttumisen lääkärilakkoon

Akavan julkista sektoria edustavan Akava-JS:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi pitää puheita lääkärilakon lopettamisesta pakkokeinoin haitallisina itse ongelman ratkaisulle.

Kangasniemen mukaan viime päivinä esitetyt ajatukset ylimääräisten lautakuntien perustamisesta tai lakien säätämisestä pelkästään vaikeuttavat itse ongelman ratkaisemista. Mm. kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz esitti tiistaina lakia lakkojen rajoittamiseksi. Myös oikeusministeri Johannes Koskisen tulkittiin maanantaina ehdottaneen ulkopuolisten lautakuntien käyttämistä lakon ratkaisussa. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi kuitenkin maanantaina, ettei hallitus suunnittele puuttumista lakkoon.

Kangasniemi olisi kaivannut poliitikoilta vastuullisuutta aiemmin, kun lakko ja koko kuntasektorin ongelmat olisi voitu ehkäistä ennakolta. Työmarkkinajärjestöt eivät ole pitäneet puheita lakkojen ns. pakkosovittelusta realistisina. Viime päivinä on esitetty valtakunnansovittelijan kokoon kutsumaa virkariitalautakuntaa, jonka päätökset olisivat luonteeltaan kuitenkin lähinnä suosituksia. Lautakuntaa on nyt käytetty lakkorajoista ja suojelutyön määrästä neuvoteltaessa. Koskisen esittämällä korkean tason sovittelulautakunnallakaan ei olisi juridista määräysvaltaa lakon osapuoliin. Eduskunta voisi periaatteessa säätää lakkoja rajoittavan lain, mutta sellaiseen ei ole koskaan aiemminkaan katsottu voitavan ryhtyä.

Kangasniemi sysää syyn lakon pitkittymisestä paitsi kuntatyönantajan, myös koko kunta-alan neuvottelukulttuurin vastuulle, koska se jättää voimapolitiikan ainoaksi keinoksi parantaa koulutettujen työntekijöiden palkkausta. -Lääkärilakko on seurausta laajemmasta ongelmasta, jota ei ole hoidettu ajoissa. Palkkavääristymä on vain pahentunut joka neuvottelukierroksella. Neuvotteluja lääkärilakon lopettamiseksi ei ole käyty kesäkuun 7. päivän jälkeen. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius arvioi tuolloin, ettei edellytyksiä uuden sovintoesityksen antamiseen ole. Sekä Salonius että virkaehtosopimusta koskevan kiistan osapuolet ovat arvioineet, että lakon jatkuminen jopa syksyyn on mahdollista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme