Mainos

Akavan Piekka tyrmää esitykset tupon jatkamisesta

Akavan puheenjohtaja Risto Piekka torjuu esitykset nykyisen tulosopimuksen jatkamisesta. Piekan mukaan nykyisen tuloratkaisun jatkaminen muutamalla kuukaudella tai yhdellä vuodella ei ole nyt talous- ja työmarkkinapoliittisesti mielekästä.

Sen sijaan uutta tulopoliittista ratkaisua koskeviin neuvotteluihin tulisi Piekan mielestä järkevää valmistautua hyvissä ajoin taloudellisen tilanteen epävarmuuden vuoksi.

-On löydettävä yhteisymmärrys siitä, miten tulopolitiikan tuoma vakaus kansantalouteen ja eri henkilöstöryhmien erilaiset tavoitteet voidaan sovittaa yhteen keskitetyissä tulosopimuksissa. Vaihtoehtoinen linja on huomattavan rosoinen ja siitä voisi tulla kovin tuskainen liittokierros, Piekka arvioi tänään tiedotustilaisuudessa.

Akavassa haluttaisiin muuttaa tulopolitiikkaa suuntaan, jossa palkankorotukset määritettäisiin keskitetysti samansuuruisena prosentuaalisena kustannusvaikutuksena kullekin sopimusalueelle. Kukin sopimusala saisi sen jälkeen sopia palkankorotusten muodoista ja rakenteista.

-Uudistus mahdollistaisi liittokohtaiset joustot ja vapauttaisi liitot tuloratkaisujen palkkapoliittisesta pakkopaidasta. Uusimuotoinen tulopolitiikka pitää sisällään myös jatkuvan neuvottelumenettelyn sekä yhteisesti todettujen palkkausongelmien ratkaisemisen, sanoi Piekka.

Mäenpään työryhmä kelpaa Akavalle

Piekka torjui myös esitykset kolmen palkansaajakeskusjärjetön yhdistämisestä. Piekan mukaan fuusio heikentäisi oleellisesti korkeasti koulutettujen yhteiskunnallista ja työmarkkina-asemaa sekä edunvalvontaa.

-Akava on selkeästi palkansaajayhteistyön tukija ja sen kehittäjä. Yhteistyö ja yhdistyminen ovat silti eri asioita, ne poikkeavat toisistaan kuin tuli ja vesi.

Piekka sanoi Akavan olevan kuitenkin valmis osallistumaan STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään viime torstaina esittämään työryhmään, jossa selvitettäisiin yhteistyön kehittämistä. Piekka korosti, että yhteistyön tulee kuitenkin tapahtua jokaisen siihen osallistuvan itsenäisyyden pohjalta ja että yhteistyön tulee olla jokaiselle hyödyllistä.

Siirtymäkausi ei riitä eläkeratkaisuun

Akavassa ei innostuta myöskään SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalaisen viikonloppuna tekemästä esityksestä, jonka mukaan kiista eläkeuudistuksesta ratkaistaisiin siirtymäaikojen avulla.

Ns. Puron työryhmässä kiisteltävänä oleva eläkeuudistus tulisi Akavan mielestä ratkaista siten, että yleinen koulutustason nousu otetaan huomioon, koska koulutusajat pitenevät ja työelämään tullaan entistä myöhemmin. Koulutetuimmat palkansaajat katsovat SAK:n ja työnantajien ajaman työntekijän koko työhistoriaan perustuva laskentamallin heikentävän heidän eläkkeitään.

-Akava on valmis kestävään eläkepolitiikan uudistamiseen, jos ratkaisumallit ovat sellaisia että kaikki osapuolet voivat ne hyväksyä. Eläkepolitiikan peruslinjauksissa on ehdottomasti otettava huomioon koulutustason yleinen nousu, Akavan neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty korosti.

Lemmetyn mukaan Akava on pyrkinyt koko ajan sellaiseen lopputulokseen, jossa julkista sektoria tai pitkiä työsuhteita tekeviä ei laitettaisi uudistuksen maksumiehiksi. Akava ajaa mallia, jossa kannusteita lisätään työuran loppupuolelle. Tämä kannustaisi pysymään pidempään työelämässä.

-Nykyisessä järjestelmässämme on olemassa superkarttumat, joita ei saa poistaa tai heikentää. Toisaalta jos eläkkeen karttuma alkaisi 18-vuotiaana, jo koulutuksen kannustavuuden vuoksi myös opiskeluajan tulisi kartuttaa eläkettä, Lemmetty sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot