Mainos
Mainos

Aker Yardsin työntekijät marssivat ulos

Telakoiden työntekijät tukevat komennusmiehiä ja tuomitsevat verottajan toteuttaman jälkiverotusprosessin.

Aker Yardsin Helsingin, Turun ja Rauman telakoiden sekä Piikkiön hyttitehtaan työntekijät ovat marssineet ulos työpaikoiltaan tukeakseen komennusmiehiä päivärahakiistassa.

Työpaikoilta poistui päivän ajaksi yhteensä noin 3000 työntekijää. Telakoiden ja Nesteen Porvoon jalostamon komennusmiehet mukaan lukien mielenosoituslakossa oli Metalliliiton laskelmien mukaan yli 5000 metallityöläistä.

Työmaakokouksissa on luottamusmiesten tiedotteen mukaan tuomittu verottajan toteuttama jälkiverotusprosessi, jota pidetään kohtuuttomana niin työntekijöitä kuin alihankintayrityksiäkin kohtaan. Työntekijöiden mielestä verottaja vaarantaa toiminnallaan suomalaisen telakkateollisuuden kilpailukyvyn tilanteessa, jossa tilauskirjat ovat vihdoinkin täynnä kaikissa yksiköissä.

Tiistaina mielenosoituslakkoon menneet komennusmiehet vaativat jälkiverotuksen keskeyttämistä, korotonta maksulykkäystä ja toimenpidekieltoa. Valtiovarainministeriön ja verohallituksen on valmisteltava ohjeistus jälkiverojen poistamiseksi. Tuloverolain matkakorvaussäännösten muutostarpeet on selvitettävä yhteistyössä komennustyöntekijöiden kanssa.

Komennusmiesten vaatimuslistalla on myös jäykkien määräaikojen väljentäminen ja lain saattaminen vastamaan metalli- ja laivanrakennusteollisuuden hajautettua tuotantotapaa ja ammattityövoiman liikkuvuustarpeita. Komennusmiehet palaavat töihin maanantaina.

Valtiovarainministeriö on jo asettanut työryhmän selvittämään, miten tilannetta voitaisiin kohtuullistaa. Työryhmän on määrä antaa väliraporttinsa kuun loppuun mennessä.

Komennustyötä koskeva laki muuttui vuodenvaihteessa siten, että pääsääntöisesti kahden ja eräissä tapauksissa kolmenkin vuoden työskentelyä samassa paikassa voidaan pitää tilapäisenä ja päivärahan maksuun oikeuttavana. Aiemmin rajana pidettiin noin vuoden pestiä. Ongelmia ovat tuoneet aiempiin vuosiin liittyvät maksuunpanot, joita verottaja on perimässä työntekijöiltä jälkikäteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme