Mainos
Mainos

AKT uhkaa pysäyttää kaikki satamat

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto uhkaa pysäyttää satamat ensi maanantaina.

SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT uhkaa pysäyttää kaikki satamat maanantaiaamuna kello 6, ellei ns. Steveco-kiistaa saada sitä ennen ratkaistua.

Puheenjohtaja Kauko Lehikoinen ilmoitti uhasta aamulla, kun AKT ja Suomen lastauttajain liitto olivat selvittelemässä kiistaa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen luona. Sovunhaku jatkuu edelleen.

Samalla mitalla

Kiista koskee satamaoperaattori Stevecon viime vuonna tekemiä 130 irtisanomista Kotkan ja Haminan satamissa. Ahtaajat jäivät jo kiistan vuoksi ulos tuloratkaisusta. Alan pitkäaikaisen käytännön mukaan työvoiman joustotarpeet hoidetaan tilapäisen työntekijäjoukon kautta. Steveco on näissä satamissa käyttänyt irtisanomisten jälkeenkin tilapäistä työvoimaa.

Lehikoisen mukaan satamaväki pelkää menettelyn leviävän muihinkin satamiin, ellei sitä nyt suitsita. Hän pitää painostustoimea rinnasteisena vastatoimena työnantajan päätöksille.
-Se on suhteessa samanlainen keino kuin mitä työnantajat käyttivät näitä työntekijöitä kohtaan. Ei se ole pehmyt keino, jos 130 ihmistä viskataan ulos ja meillä sopimuksissa on tämä tilapäinen joukko, jonka pitäisi joustaa.

Lehikoisen mukaan menettely kyseenalaistaa vakinaisten ahtaajien silmissä koko sopimusjärjestelmän. Ahtaajat olisivat turvautuneet painostuskeinoihin jo aiemmin, mutta liitto halusi varata neuvotteluaikaa.

Lastauttajien mielestä laitonta

Lastauttajain liiton toimitusjohtaja Harri Tuulensuu pitää toimea laittomana; alalla on voimassaoleva työehtosopimus ja siten työrauhavelvoite. Työnantaja aikoo viedä asian työtuomioistuimeen.

Lehikoisen mukaan AKT:llä ei ole täsmällistä ehdotonta vaatimusta, vaan Kotkan sataman pääluottamusmiehellä täydennetyllä satamien tes-neuvottelukunnalla on valtuudet arvioida, mikä ratkaisu satamamiehiä tyydyttää. Kiistan sovunhakua jatkettiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa sitten joulukuun puolivälin. Ainakin perjantaiaamupäivällä neuvotteluasetelmat olivat yhä ennallaan.

Työt seis Kotkassa


Ahtaajat ovat keskeyttäneet työnteon Kotkan satamassa. Ahtaajien ammattiosasto on veteäytynyt Kotkan pohtimaan, mitä tehdä entisen luottamusjohdon hyväksymällä sopimuksella, joka koskee tauotonta lastausta.

Kotkan satanman ahtaajat sopivat työnantajan kanssa tauottomasta lastauksesta viime kesänä. Sen jälkeen ja osin sen takia ammattiosastossa valta on siirtynyt sosiaalidemokraateilta vasemmistoliittolaisille ja sitoutumattomille. Ammattiosaston uusi johto vastustaa viime kesänä tehtyä sopimusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme