Mainos
Mainos

Aktian Tyrväinen: Inflaatio pysyy koholla

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tuoreimman ennusteen mukaan inflaatio nousee Suomessa tänä vuonna 3,5 prosenttiin.

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen korostaa, ettei kiihtyvä inflaatio ole suomalainen ilmiö, vaan maailmanlaajuinen ongelma.

- Lähes kaikissa merkittävissä maissa inflaatio on noussut paljon, Suomi ei pysty eristäytymään näistä asioista, Tyrväinen toteaa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Tyrväinen kuitenkin uskoo, että kansainvälinen inflaatio helpottaa vähitellen.

- Öljyyssä on paljon spekulatiivistä kysyntää tänä päivänä. Kun se pääsee purkautumaan ja kun maailmantalouden kasvu väistämättä tulee hidastumaan, niin tämä osa kansainvälisestä inflaatiosta tulee jollakin tavalla rauhoittumaan. Kyllä nyt ollaan aika lailla siellä piikkipaikoilla, Tyrväinen arvioi.

Sen sijaan kotimaisten inflaatiotekijöiden suhteen Tyrväinen on pessimistisempi. Tyrväinen uskoo inflaation jäävän Suomessa pysyvästi koholle.

- Meillä korkeat palkankorotussopimukset alkavat entistä enemmän olla se, joka pitää suomalaista inflaatiota nopeana - nopeampana kuin meidän kilpailijamaissa, Tyrväinen ennustaa.

Huomenta Suomessa vieraillut PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm korostaa Tyrväisen tavoin inflaation kotikutoisia voimia. Holmin arvostelun kohteena on hallitus, jonka toimet ovat Holmin mukaan tänä vuonna ruokkineet inflaatiota.

- Hallituksen veropolitiikan ja maksupolitiikan ratkaisut kyllä nostavat merkittävästi inflaatiota. Ensi vuonna tuleva ruoan arvonlisäveron alennus taas laskee aikanaa inflaatiota, Holm toteaa.

Holm ennustaa ruoan hinnan nousevan entisestään vielä loppuvuoden aikana. Jos tuleva sato on normaali, Holm arvioi hinnannousun kuitenkin taittuvan maailman elintarvikemarkkinoilla.

Sekä Holm että Tyrväinen pitävät bioenergiakysyntää ja kehittyvien talouksien vahvaa talouskasvua merkittävinä tekijöinä elintarvikkeiden hinnannousun taustalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme