Mainos
Mainos

Aktiivimalli puhuttaa presidenttiehdokkaita – Haavisto olisi pyytänyt juridista arviota ennen lain vahvistamista

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto sanoo Twitterissä, että hän olisi presidenttinä pyytänyt juridisia arvioita sen laillisuudesta ennen lain vahvistamista.

Hallituksen hyväksymä aktiivimalli on herättänyt laajaa kritiikkiä ja aihe puhuttaa myös presidenttiehdokkaita. Pekka Haavisto pitää aktiivimallia epäonnistuneena ratkaisuna.

– Siitä kritisoitiin paljon hallitusta, mutta valitettavasti se kritiikki ei mennyt perille, hän sanoo Twitterissä julkaisemallaan videolla.

Haavisto sanoo, että presidenttinä hän olisi käynyt etukäteen keskustelua siitä, mitkä ovat oikeat muodot työllisyyden parantamiseksi Suomessa ja työttömyyden vähentämiseksi.

Jos aktiivimallia koskeva lakiesitys olisi tuotu hänen pöydälleen allekirjoitettavaksi, hän olisi pyytänyt vielä juridisia arvioita sen lainmukaisuudesta.

– Jos siihen olisi ollut epäilyjä, olisin pyrkinyt käymään uudestaan keskusteluja hallituksen kanssa, onko tämä kaikilta osin lainmukainen.

Vaikka presidentti voi ennen lakien vahvistamista pyytää lausuntoa ylimmiltä tuomioistuimilta, presidenttikään ei lain mukaan voi estää lakien voimaantuloa.

Istuva presidentti Sauli Niinistö on sanonut muun muassa Ylen vaalitentissä Oulussa pitävänsä aktiivimallia hyvänä asiana, kunhan työttömillä on mahdollisuus täyttää aktiivimallin vaatimukset.

Merja Kyllönen (vas.) sekä Tuula Haatainen (sdp) esittivät Oulussa voimakasta kritiikkiä aktiivimallia vastaan.

– Se herättää suunnatonta ahdistusta työttömissä. Työttömien sosiaaliturvaa leikataan, ja heille ei anneta todellisia mahdollisuuksia saada töitä tai päästä työvoimapoliittiseen koulutukseen, Haatainen sanoi Ylelle.

Kyllönen pitää aktiivimallia huonona, sillä hänen mukaansa se eriarvoistaa ihmisiä ja leikkaa työttömyysturvaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme