Mainos
Mainos

Aktivoi vanhaa, niin vuodeosastolta vältytään

Vanhusten makuuttamista terveyskeskusten vuodeosastolla voidaan lyhentää jopa alle puoleen, kun heidät pidetään aktiivisina. Näin on tehty Lempäälässä Pirkanmaalla. Tämä yksinkertaiselta kuulostava hoitoidea ja -työ palkittiin tänään Lääkäriliiton tämänvuotisella laatupalkinnolla.

Vuodeosastohoito saattaa usein pitkittyä turhaan, koska liiallinen vuodelepo heikentää vanhuksen toimintakykyä. Lempäälässä senioreita houkuteltiin pois sängystä muun muassa rakentamalla vuodeosastolle oma kuntosali. Muutenkin hoitokäytäntöjä muutettiin kuntouttavampaan suuntaan. Hoitojaksojen lyhentämiseksi osastolle palkattiin myös geriatrian erikoislääkäri sekä fysioterapeutti.

Vuodeosaston kuormitus väheni ja potilaat viipyivät vuodeosastolla keskimäärin enää 13 vuorokautta, kun aiemmin hoitojaksot venyivät kuukauden mittaisiksi. Näin saatiin tilaa uusille potilasryhmille ja päivystyskin helpottui.

Palkinnon sai myös hengitysvajehoidon kehitys

Laatupalkinnon sai myös hengitysvajepotilaan hoitoa kehittänyt hanke Varsinais-Suomessa. Molemmat hankkeet hyödyttävät sekä potilaita että tuovat yhteiskunnalle säästöä.

Eräisiin lasten ja aikuisten neurologisiin sairauksiin liittyvä hengitysvaje voi pahentua salakavalasti kriisitilanteeseen, ja johtaa jopa paniikissa tehtävään henkitorven avaukseen. Potilas voi joutua pysyvään hengityslaitehoitoon ilman, että häntä itseään on voitu kuulla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä hengitysvajepotilaiden hoitoa on tehostettu ja samalla potilaan mielipide on pyritty ottamaan huomioon jo etukäteen hoidon suunnittelussa. Nopealla ja asiantuntevalla hoidolla potilaat on voitu hoitaa myös kriisitilanteissa lähes aina kotona.

Näin tehohoito- sekä sairaalajaksot ovat vähentyneet huomattavasti. Nyt samalla rahalla voidaan hoitaa lähes kymmenkertainen määrä potilaita.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme