Mainos
Mainos

AL: Narkolepsiaa aiheuttaneen rokotteen olisi voinut korvata

Narkolepsiaa aiheuttaneen Pandemrix-rokotteen olisi voinut korvata toisella rokotteella, kirjoittaa Aamulehti. Lehden mukaan tarjolla olisi ollut rokotteita, joissa ei ole narkolepsiaa aiheuttanutta ainetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi alkusyksystä, että Pandemrix-rokotteen apuaine AS03 oli todennäköisesti syynä narkolepsiatapauksiin.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari ihmettelee, miksi THL valitsi juuri Pandemrixin.

– Narkolepsiaa kukaan ei osannut ennakoida, mutta useammat tutkijat sanoivat, että on mahdollista, että apuaineen takia saattaa ilmetä joitain autoimmuunijuttuja, Vesikari kertoo Aamulehdessä.

Vesikarin mukaan Pandemrix olisi pitänyt tutkia ennen sen rekisteröintiä. Sen sijaan THL sivuutti hänen mukaansa rokotetutkimuskeskuksen antaman tiedon toisesta rokotteesta.

THL:n rokotejohtajan Terhi Kilven mukaan vähintään pandemian ensimmäinen aalto olisi silloin ehtinyt mennä ohi ennen rokotteen käyttöönottoa. Kilven mukaan Vesikarin mainitseman vaihtoehtoisen Baxterin-rokotteen toimitusvarmuus oli lisäksi huono.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme