Mainos
Mainos

AL: Wikileaks julkaisi ensimmäiset Suomi-tekstit

Paljastussivusto Wikileaks julkisti torstaina ensimmäiset Suomea koskevat diplomaattien kirjoitukset, kertoo Aamulehti.

Toinen vuodetuista teksteistä on Liettuasta lokakuulta 2008. Se on muistio kokouksesta, jossa Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoasiainhallintojen virkamiehet sekä yhdysvaltalaiset korkean tason virkamiehet keskustelivat Georgian, Ukrainan, Valko-Venäjän, Moldovan, Irakin ja Afganistanin ajankohtaisista kysymyksistä.

Muistiossa viitataan kahdessa kohtaa Suomen edustajan Pilvi-Sisko Vierroksen puheisiin. Ensimmäisessä hän kertoi pitävänsä EU:n läsnäoloa Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa tärkeänä. Hän sanoi kuitenkin olevansa huolissaan siitä, että tarkkailijoilla on ollut vaikeuksia päästä Etelä-Ossetiaan. Toisessa Vierros kommentoi Moldovan tilannetta. Muilta osin Suomea tai suomalaisia ei mainita.

Toinen vuodettu asiakirja on Oslosta kesäkuulta 2009. Siinä yhdysvaltalainen diplomaatti lähinnä selostaa, mitä Norjan entinen puolustusministeri Thorvald Stoltenberg on kirjoittanut pohjoismaiden välisestä yhteistyöstä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Stoltenbergin alkuperäinen raportti oli julkinen asiakirja.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme