Mainos

Ala-asteilla on liian vähän kuraattoreja ja psykologeja

Ala-asteiden terveyden- ja oppilashuollon toteutumisessa on suuria alueellisia eroja. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi koulupsykologin tai -kuraattorin palveluita on vain harvoissa kouluissa Etelä-Suomen läänin ulkopuolella. Myös lääkäripalveluita on tarjolla yllättävän vähän. Tilanne on pahin Lapissa.

Stakesin ja opetushallituksen tutkimuksen mukaan lääkäreiden, koulupsykologien ja kuraattoreiden palveluja on tarjolla vain puolet suositellusta eli keskimäärin seitsemän viikkotuntia sataa oppilasta kohti.

Ja ongelma vain korostuu kun mennään Etelä-Suomen läänin ulkopuolelle. Lapin läänissä käytössä on lähinnä kouluterveydenhoitaja.

- Se on erittäin murheellista, että koulun sosiaalityötä, kuraattoreita on vähän ala-asteilla. Kuitenkin juuri silloin perheet tarvitsisivat tukea, Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä sanoo.

Tutkija kritisoi myös ala-asteiden lääkäritoimintaa. Lääkäreiden työpanos kun on kutistunut kouluterveydenhuollossa lähes olemattomaksi.

- Koululääkäritoiminta on selvästi retuperällä ja kouluterveydenhoitajien voimavaroissa suuria eroja koulujen välissä - osa kunnista hoitaa ne hyvin, osa huonosti, Rimpelä jatkaa.

Tutkijoiden mukaan orastaviin ongelmiin pitäisi puuttua jo ala-asteilla, jotta nuorten ongelmat vähenisivät. Ja tämä myös säästäisi veronmaksajien rahaa.

Monissa kouluissa huono ilmanvaihto

Kyselyn mukaan joka kolmannessa koulussa huono ilmanvaihto ja tilanputte haittasivat opiskelua melko paljon tai erittäin paljon. Seuraavaksi eniten haittaa koettiin melusta, joka oli riesana neljänneksessä kouluista.

Opetushallitus ja Stakes selvittivät kyselyssä ala-asteen oppilaiden kouluhyvinvointia, terveyspalveluja, kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä terveystiedon opetusta. Kyselyyn vastasi yli 1400 koulua.

Kouluruokailu liian aikaisin

Oppilaat käyttivät kouluruokailuun korkeintaan varttitunnin suunnilleen joka kolmannessa koulussa. Kolmannes kouluista aloitti kouluruoan tarjoilun kello 10.30 tai aiemmin. Kuitenkin vain joka viides koulu tarjosi mahdollisuuden välipalaan iltapäivällä.

Lain mukaan oppilaalle tulee antaa päivittäin tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Kouluruokailun tulee tarjota oppilaalle sekä ravitsemuksellisesti täysipainoinen että virkistyksen kannalta riittävä tauko koulunkäynnin lomassa. Koulun opetussuunnitelman tulee määritellä, miten koulu toteuttaa terveys-, tapa- ja ravitsemuskasvatuksen tavoitteita kouluruokailussa

(MTV3-STT-Finfood)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot