Mainos

Älä itke mäessä -mentaliteetti syö meitä

Nuorten kriisityön ammattilaisen Olavi Sydänmaalakan mielestä suomalaiset voivat huonosti, koska olemme unohtaneet miten ollaan tavallisia toisista välittäviä ihmisiä

– Meitä ammattiauttajia tarvitaan paljon, koska me arkielämän eläjät olemme jättäneet sosiaalisen välittämisen pois, sellaisen että mennään lainaamaan sokeria naapurilta. Sellaista että pienissäkin asioissa puututaan naapurin elämään eikä koeta sitä loukkaavana, sanoo nuorten kriisityön johtaja Sydänmaalakka HelsinkiMissiosta.

Hän puhui aiheesta MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Kun tavallinen välittäminen jää pois, niin ongelmat tulevat vastaan sitten, kun ovat jo liian isoja käsiteltäväksi arjessa, ja silloin tarvitaan jo ammattiapua.

Mielenterveyden tunnustuspalkinnon saanut Sydänmaanlakka kiittää tulevaa presidenttiä Sauli Niinistöä, joka on luvannut perustaa työryhmän pohtimaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä

– Tuleva presidentti kommentoi aihetta viisaasti. Työryhmän tehtävä ei ole paikata sitä mikä on valtiovallan tai kansalaisjärjestöjen perustehtävä, vaan miettiä sitä miten saada tavalliset kansalaiset havahtumaan ja liikkumaan.

- Tavallisuuden ammattilaisuutta pitäisi lisätä, että me uskallettaisiin lähteä liikkeelle. Uskallettaisiin välittää naapurin koululaisista, pysähtyä ja kysyä, että mitä kuuluu.

"Niinistö oikeilla jäljillä"

Sydänmaalakan mukaan suomalaiset on opetettu nielemään yksinäisyytensä, ja siinä yksi ydinongelma.

–Meillä ei ruikuteta mäessä, ei vikistä. Meidät on pienestä pitäen kasvatettu siihen, että tehdään yksin valintoja. Kasvatettu sosiaaliseen kyvyttömyyteen.

Harvat syrjäytyneet myöntävät, tai edes tiedostavat, yksinäisyyden olevan ydinongelma.

– Helposti ongelmia nimitetään ulkopuolelle, eli syytetään työttömyyttä tai sitä, ettei "mua hyväksytä mihinkään".Yksinäisyys tulee esiin vasta pidemmän keskustelun jälkeen. Ihminen ei halua tunnustaa sitä miten yksin on elämänsä kanssa jäänyt, eikä välttämättä edes huomaa sitä.

Sydänmaalakan mielestä suomalaiset tarvitsevat tukea oppiakseen olemaan yhdessä.

– Pienestä pitäen meitä on kasvatettu tekemään valintoja yksin. Me olemme kasvaneet sosiaaliseen kyvyttömyyteen.

– Yhteisöllisyyden periaatteiden näkökulmasta katsottuna, sosiaalisen voimaantumisen pitäisi olla meillä yksi merkittävimpiä tavoitteita.

- Tässä kohtaa tuleva presidentti oli oikeillä jäljillä.

Katso Olavi Sydänmaanlakan haastattelu (Huomenta Suomi 7.2.2012)

Niinistö kantaa huolta syrjäytymisestä (Kymmenen Uutiset 24.01.2012)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot