Mainos

Älä jätä mustikkaa tai sieniä metsään

Mustikka-aika on parhaimmillaan suuressa osassa Suomea. Marjoja ei kannata jättää metsään ainakaan radioaktiivisen cesiumin takia, kertoo Säteilyturvakeskus.

Luonnontuotteissa havaittava radioaktiivinen cesium on peräisin Tshernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuuden aiheuttamasta laskeumasta vuonna 1986.

Mustikoissa ja puolukoissa cesium-137:n keskipitoisuus on noin 40 becquereliä kilossa. Se tarkoittaa kahdeksan kiloa luonnonmarjoja vuodessa syövälle keskivertokuluttajalle noin 0,004 millisievertin säteilyannosta vuodessa.

Annos on 0,1 prosenttia suomalaisen keskimäärin kaikista lähteistä saatavasta säteilyannoksesta, joka on noin 3,7 millisievertiä vuodessa. Suurkuluttajankin säteilyannos jää verrattain pieneksi, noin 0,1 millisievertiin vuodessa eniten laskeumaa saaneelta alueelta marjansa poimivalle.

Sienissä paikoin EU-suosituksen enimmäisarvon ylittäviä pitoisuuksia

Metsäsienten cesium-137-pitoisuuksille on tyypillistä suuri lajikohtainen ja alueellinen vaihtelu. Samaakin lajia olevien sienten pitoisuudet vaihtelevat paljon eri keruupaikoilla.

Sieniä

Useat tavalliset ruokasienet, kuten mustavahakkaat, orakkaat, kehnäsienet, kangastatit, rouskut, haperot, mustatorvisienet ja suppilovahverot, voivat sisältää radioaktiivista cesiumia EU:n suosituksen mukaisen enimmäispitoisuuden 600 Bq/kg ylittäviä määriä suurimmassa osassa maata.

Yli 600 Bq/kg olevia pitoisuuksia voi satunnaisesti esiintyä myös eniten laskeumaa saaneiden alueiden kantarelleissa, herkkutateissa ja tuoksuvalmuskoissa. Kuitenkin suurimman laskeuman alueellakin kaikissa sienilajeissa esiintyy yleisesti myös enimmäisarvoa pienempiä pitoisuuksia.

Korvasienien, lampaankääpien, punikkitattien, kanto- ja mesisienien cesiumpitoisuudet alittavat 600 Bq/kg korkeimmankin laskeuman alueella.

Syö rauhassa

Korkeita pitoisuuksia sisältäviä sieniä voi syödä satunnaisesti, koska se ei vielä kasvata ihmisen saamaa kokonaissäteilyannosta oleellisesti. Sienistä aiheutuvaa säteilyannosta voidaan myös pienentää merkittävästi helpoilla kotikonsteilla, liottamalla sieniä yön yli ja keittämällä.

Sienten käsittelyohjeet radioaktiivisen cesiumin vähentämiseksi löytyvät Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja STUKin esitteestä (pdf).

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot