Mainos
Mainos

Ala-Nissilä: Niinistö ei sanele johtajanimitystä

Eduskunnan pankkivaltuuston jäsenen Olavi Ala-Nissilän mielestä valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei voi sanella eduskunnan pankkivaltuuston kantaa Suomen Pankin johtajanimityksissä.

Valtuusto toimii hänen mukaansa itsenäisesti päättäessään johtokunnan jäsenten lukumäärästä ja tehdessään henkilöehdotuksia presidentille. Ala-Nissilä tuomitsi tänään Helsingissä Niinistön esityksen pelkästään ministeriönsä "oman miehen" nimittämisestä.

Ala-Nissilän mielestä tämä esitys ja Niinistön käynnistämä keskustelu voi johtaa pyrkimyksiin vähentää Suomen Pankin roolia itsenäisenä toimijana.

-Valtiovarainministeriöllä on jo nyt riittävän vahva asema vaikuttamiseen. Ministeriöllä on edustaja EU:n rahapoliittisessa komiteassa ja ministeriö voi vaikuttaa Ecofinin kokousten ja euroalueen valtiovarainministereiden kokousten kautta, Ala-Nissilä huomautti.

Hän korosti Suomen Pankin olevan osa Euroopan keskuspankkijärjestelmää. Sillä on kuitenkin edelleen itsenäinen asema kansallisena keskuspankkina. SP on luonteeltaan eduskunnan pankki. Ala-Nissilän mukaan johtokunnan jäsenten tulee täyttää korkeat pätevyysvaatimukset. Yhtä selvää on hänen mielestään se, ettei rahapolitiikkaa tehdä yhteiskunnallisessa tyhjiössä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme