Mainos
Mainos

Alaa al-Aswan: Chicagolaisittain

Arvio: Päivi Lipponen

(WSOY) Suomentanut Sampsa Peltonen

Tartuin teokseen, koska kirjailijan aiempi teos ”Yacoubian-talon tarinat” oli kerrassaan maino sukellus egyptiläiseen elämänmenoon ja arvomaailmaan. Kyseinen kirja kipusikin usean vuoden ajaksi arabiankielisen maailman myydyimmäksi.

Egyptiläinen Alaa al-Aswan on kirjailija ja hammaslääkäri. Lääkäriopinnot hän on suorittanut niin Kairossa kuin Chicagossa. Ilmeisesti USA-muistoihin ankkuroituu hänen romaaninsa Chicagolaisittain.

Teos käsittelee egyptiläisiä Amerikassa. Heidän sopeutumistaan, kaipuuta kotimaahansa tai yritystä amerikkalaistua.

Ihmisten elämänkaaret nivoutuvat vahvasti niin USA:n kuin Egyptin poliittisen järjestelmän arvosteluun. Siinä missä Egypti näyttäytyy totalitarismin ja sitä pönkittävän turvallisuuspalvelun pöheikkönä, Yhdysvallat symboloi vapautta ja mahdollisuutta elää todeksi ”amerikkalainen unelma”. Mutta kuinkas sitten käykään.

Professori Salahin ystävä kertoo olevansa viraston ainokaisia naisia, jotka eivät pidä huivia. Moni nainen käyttää jo mustia käsineitäkin, että ei kiihottaisi miehiä. Egyptissä vahvistuvan uskonnollisuuden takana ei ole hengellistyminen vaan tukahduttava ilmapiiri, köyhyys, sorto ja menetetty tulevaisuudenusko. Ihmiset kääntyvät odottamaan toivoa tuonpuoleisesta. ”Maassamme leviävä ilmiö ei ole oikeaa uskonnollisuutta vaan silkkaa joukkomasennusta, johon kuuluu uskonnollista oirehdintaa.”

Amerikkalainen unelma osoittautuu lopulta kangastukseksi, jonka ihmiset havaitsivat vasta liian myöhään. Se on kuin kilpajuoksu, jonka tulos on päätetty jo ennen starttausta. Valta keskittyy kouralliselle ihmisiä. Varakkailla menee hyvin, mutta heikompiosaisten kohtalona ovat alueet, joissa työttömyys, huumeet, henkirikokset ja raiskaukset rehottavat. Koulutus ja terveydenhuolto ovat surkeaa ja perhearvot rempallaan.

Aswaniin on tehnyt vaikutuksen sosiologi Gregory Squiresin toteamus, että Chicagolle ei ole tunnusmerkillistä monet ristiriidat, vaan kaupungista tekee ainutlaatuisen se, että se vie aina kaikki ristiriidat äärimmilleen.

Suosittelen lukukokemusta.

Teokseen sisältyy kaksi yllätysmomenttia. Totalitarististen turvallisuuspalveluiden tapa ilmiantaa omat toisinajattelijat ”terroristeina” Yhdysvaltain salaiselle palvelulle ja saada rattaat pyörimään omia käsiä likaamatta.

Teos on myös poikkeuksellisen eroottinen.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme