Mainos
Mainos

Alaikäisille psykiatrinen päihdeyksikkö

Päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa painivat helsinkiläisnuoret saavat nykyään apua yhdeltä luukulta. Vasta puoli vuotta toimineella Suomen ensimmäisellä päihdepsykiatrian poliklinikalla käy jo yli seitsemänkymmentä nuorta.

Työntekijöiden mukaan alkoholi on edelleen nuorison ykköspäihde, mutta myös lähinnä kannabiksen ja alkoholin sekakäyttöä esiintyy jonkin verran. Mielenterveysongelmista erityisesti masennus kulkee varsin usein käsi kädessä alkoholin kanssa.

Päihdepsykiatrian poliklinikan osastonlääkäri Jaana Lepistö pitää ongelmien samanaikaista hoitoa erittäin tärkeänä.

-Ei voida ajatella, että ensin hoidetaan päihdeongelma ja sitten vasta hoidetaan mielenterveyttä. Hoidon täytyy tapahtua yhtäaikaisesti, Lepistö sanoo.

Nuori ei voi vain kävellä päihdepsykiatrian poliklinikalle, vaan jonkun ammattihenkilön on laitettava lähete Herttoniemeen. Lähetteitä voivat kirjoittaa esimerkiksi koulukuraattori, sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä.

Nuoren yhteistyö koulukuraattorin tai sosiaalityöntekijän kanssa ei kuitenkaan katkea lähetteeseen, sillä yhteistyö muiden tahojen kanssa koetaan poliklinikalla erityisen tärkeäksi.

-Yksin emme pärjää, vaan tarvitsemme luontevaa yhteistyötä muun muassa lastensuojelun ja nuorten päihdehuollon kanssa, sanoo poliklinikan ylilääkäri professori Mauri Marttunen.

Työntekijöiden mukaan nuorten pahan olon taustalla on usein vanhempien avioero tai päihteidenkäyttö. Osa nuorista saattaa tulla klinikalle varsin tavallisista tai jopa varakkaista oloista.

Suurin osa vanhemmista on suhtautunut poliklinikkaan varsin positiivisesti, vaikka heidän jälkikasvunsa asenne hoitoon on usein kielteinen.

Esimerkiksi ADHD:stä kärsivien nuorten vanhemmat ovat olleet helpottuneita, kun poliklinikan kautta lapselle on löydetty oikea lääkitys ja koulukin on alkanut sujua paremmin.

Päihdepsykiatrian poliklinikkaa tarvitsevia uskotaan olevan pääkaupunkiseudulla jopa 500.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme