Mainos
Mainos

Alalle soveltumaton saattaa menettää opiskeluoikeutensa

Opiskelijalta voidaan tulevaisuudessa viedä opiskeluoikeus kokonaan, jos hänen ei katsota soveltuvan alalle, jota hän opiskelee.

Näin kaavailee opetusministeriö, joka on asettanut työryhmän valmistelemaan erottamiseen tarvittavat lakimuutokset. Suunnitelma koskee niin yliopistoja, ammattikorkeakouluja kuin ammatillista koulutustakin.

Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla halutaan kiinnittää huomiota soveltumattomuuteen.

Soveltuvuuden arvioinnin avuksi ministeriö haluaa myös lakimuutoksen, joka mahdollistaisi joissakin tapauksissa huumetestien tekemisen opiskelijoille.

Asiaa valmisteleva työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran eilen. Lakimuutoksista aiotaan tehdä hallitukselle esitys ensi keväänä.

Vaaraksi potilaille

Työryhmän johtaja, ylijohtaja Sakari Karjalainen opetusministeriöstä kertoo, että opiskelijaa voidaan pitää soveltumattomana esimerkiksi silloin, jos hänen pelätään olevan vaaraksi potilaille.

- Erottaminen on aina viimekätinen keino hoitaa soveltumattomuusongelmia, Karjalainen painottaa.

- Ensisijaista on huolehtia siitä, että opiskelija saa riittävästi tukea saadakseen opintonsa päätökseen.

Opetusministeri Sari Sarkomaa mainitsi työryhmän toimeksiantokirjeessä mielenterveysongelmat ja huumeongelmat esimerkkeinä asioista, jotka voivat vaikuttaa opiskelijan soveltuvuuteen.

Ministeri korostaa kuitenkin, etteivät nämä ongelmat läheskään aina tarkoita, ettei opiskelija soveltuisi sosiaali- tai terveysalalle. Samaa sanoo Karjalainen. Molemmat vakuuttavat, ettei oppilaitoksista poistettaisi kuin ääritapauksia.

- Lähdemme siitä, että mielenterveysongelmista kärsivä opiskelija pitää pystyä ohjaamaan hoitoon. Hoito pitää järjestää niin, että hänellä on mahdollisimman hyvät edellytykset parantua ja jatkaa opintojaan, Karjalainen sanoo.

Päihdeongelmista työryhmän johtaja toteaa, että soveltumattomuutta voi aiheuttaa päihderiippuvuus tai muu vakava päihteiden käyttö, joka vaarantaa muiden turvallisuuden.

Työryhmä selvittää myös mahdollisuutta muuttaa lakeja niin, että opiskelijoille voisi tehdä huumetestejä. Karjalainen sanoo kuitenkin painokkaasti, ettei kaikkien opiskelijoiden rutiininomainen testaaminen ole missään tapauksessa suunnitteilla.

Testejä tehtäisiin silloin, jos opiskelija olisi menettämässä opiskeluoikeutensa epäillyn vakavan huumeongelman takia.

Oppilaitosten toive

Ajatus erottamisesta oli opetusministeri Sarkomaan mukaan alun perin oppilaitosten rehtorien ja muiden työntekijöiden.

- Olen saanut oppilaitoksista hyvin vahvan viestin, että tämä on tarpeen.

Sarkomaan mielestä on myös opiskelijan etu, että häneltä viedään opinto-oikeus, jos hän on väärällä alalla. Hän vakuuttaa, ettei oppilaitoksesta pois potkittua jätettäisi yksin.

-Hän saa elämäntilanteeseensa tarvittavan avun ja tuen ja ohjausta uuden alan löytämiseen.

Karjalainen sanoo työryhmän pohtivan myös sitä, voisiko erotettu opiskelija saada myöhemmin oikeuden jatkaa opintojaan, jos hänen tilanteensa olisi olennaisesti muuttunut erottamisen jälkeen.

Työryhmän tehtävä on Karjalaisen mielestä haastava.

- Opiskelijan oikeusturva on keskeisenä esillä, mutta toisaalta vaakakupissa on potilaiden ja sosiaalihuollon asiakkaiden turvallisuus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme