Mainos
Mainos

Alberto Testa, Gary Armstrong: Football, Fascism and Fandom. The UltraS of Italian Football

Arvio: Janne Hopsu

(A & C Black. 241 s.)

Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Daniele de Rossi - jalkapalloa vähänkin seuraaville tuttuja nimiä, ja kaikki avoimesti fasisteja. Alberto Aquilanilla on kotonaan suuri kokoelma fasistidiktaattori Benito Mussolinin rintakuvia, kertovat italialaisia jalkapallon äärikannattajaryhmiä käsittelevässä kirjassaan Alberto Testa ja Gary Armstrong.

Kirjoittajat tekevät tärkeän eron näiden fanien välillä: ultrá on kannattaja, jolle jalkapallo, seura traditioineen ja katsomokoreografiat sinänsä ovat kaikki kaikessa. UltraS-ryhmät sen sijaan ”laittavat ryhmänsä päämäärineen ennen seuraa, joten ideologiset motiivit ovat aina läsnä.” Jälkimmäiset toteuttavat stadioneilla esittämiään aatteita arkielämässäänkin.

Nyky-Italiassa mättää moni asia, ja jalkapalloseurojen äärikannattajien fasismi on osin reaktio tähän. Fasistiset äänet lisääntyivät näkyvästi stadioneilla 1970-luvun lopulla. 1980- ja 90-luvuilla maata järisyttänyt Tangentopoli-lahjusskandaali löi lisää löylyä. Myös jalkapallon läpikaupallistuminen ärsyttää UltraS-ryhmiä.

Kirjan alaotsikko puhuu italialaisen jalkapallon UltraS-ryhmistä, mutta teos keskittyy kahden roomalaisen suurseuran, AS Roman The Boys’eihin ja Lazion Irriducibili-ryhmään – ensin mainittuun kuuluu parisensataa jäsentä, jälkimmäiseen useita tuhansia.

Ensinnäkin nämä ryhmät ovat toiminnallaan esimerkkejä monien muiden seurojen ääriryhmille. Toisekseen Rooman merkitys Italian pitkässä historiassa on keskeinen, ja fasistit korostavat Rooman mennyttä loistoa. Äärikannattajille stadionit ovat eräänlaisia julkisia toreja viestinsä esittämiselle, kirjoittajat toteavat.

Kirja käy läpi kannattajaryhmien sosioekonomista taustaa, hierarkiaa ja ideologista muotoutumista. Mukana on myös runsaasti UltraS-jäsenten haastatteluja. Alberto Testa on itse entinen kiihkeä Lazio-fani ja itämaisten taistelulajien harrastaja, kuten moni UltraS-jäsen, mikä on avannut ovia sulkeutuneisiin yhteisöihin.

Ryhmät ovat suljettuja hierarkkisia yhteisöjä (kuka tahansa ei pääse jäseneksi, hakijan aatteiden aitoutta testataan). Niitä pitävät koossa rituaalit, symbolit (vaatteet, musiikki, kelttiläiset ristit), sankarikultti, arvot (kunnia, uskollisuus, velvollisuus, reiluus, perhe, isänmaa), päihteiden vastustaminen, toiminnan filosofia ja valmius väkivallan käyttöön, tietoinen pysyminen normaalin yhteiskunnan ulkopuolella, ja viranomaisten sekä modernin yhteiskunnan vastustaminen.

Erityisesti poliisi on UltraS-ryhmille vihollinen numero yksi. Virkavalta ja ääriryhmät ovat vuosien mittaan ottaneet rajusti yhteen stadioneilla ja niiden ulkopuolella. Ryhmät ovat myös machoja, vaikka myös naisia on mukana. Ne ovat rasistisia, mutta samalla saattavat osoittaa solidaarisuutta mm. palestiinalaisille.

The Boys ja Irriducibili ovat ”syvästi antikapitalistisia, antiliberaaleja, mutta myös anti-konservatiiveja, ne haluavat palauttaa aatteen kansakunnasta orgaanisena yhteisönä” vastapainona hyperindividualistiselle menolle. Kirjan mukaan kyseessä on ”koston ideologia”, joka houkuttelee mukaan ihmisiä mukaan emootioilla ja täyttymättömillä tarpeilla.

Aiemman vastakkainasettelun sijaan The Boys , Irriducibili ja monet muut UltraS-ryhmät ovat löytäneet paljon yhteistä, seura- ja aluerajojen yli. Myös Italian maajoukkueen kannattajien joukossa on yhä enemmän fasisteja, mikä saattaa viedä yhteenotot poliisin kanssa maan rajojen ulkopuolelle.

Rooman seutu on ollut pitkään otollinen fasistisille virtauksille. Kyse on huolestuttavasta, jopa vaarallisesta ilmiöstä, jota Italian poliittinen mädännäisyys ruokkii. Kirja kykenee valaisevasti yhdistämään poliittisen, sosiaalisen ja aatteellisen jalkapalloon, johon Italiassa suhtaudutaan kiihkolla ja antaumuksella. Urheilu ja politiikka ovat Italian stadionien päätykatsomoissa niin yhtä kuin ne vain olla voivat. UltraS-faneilla on paljon vaikutusvaltaa seuroissa ja ne peilaavat tämän päivän Italiaa.

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja, joka nauttii lukulampun valosta. Käsissä kuluu runsaasti faktaa historiasta ajankohtaisiin ja akuutteihin aiheisiin. Kansainvälistä politiikkaa, kulttuuria, yhteiskuntaa, jalkapalloa. Fiktio on ovi. Kestosuosikkeja mm. Proust, Thomas Mann, Kjell Westö. Hyvät kirjat viljelevät ajattelua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme