Mainos

Alhainen palkkataso suomalaissairaaloiden tehokkuuden takana

Suomalaiset sairaalat ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin norjalaiset. Ero selittyy kuitenkin suurimmalta osaltaan suomalaisten sairaaloiden noin 23 prosenttia alhaisemmilla palkoilla.

Stakesin Terveystaloustieteen keskus CHESS vertaili suomalaisten ja norjalaisten sairaaloiden kustannustehokkuutta kahdella eri menetelmällä, ja molemmilla mittareilla tulokset kertoivat samaa. Mukana oli 48 suomalaista ja 51 norjalaista sairaalaa.

Tutkimus esiteltiin tänään Terveystaloustieteen päivänä Helsingissä. Kun tutkijat etsivät selitystä suomalaissairaaloiden tehokkuudelle, ainoaksi selkeäksi yksittäiseksi syyksi löydettiin palkkataso. Norjalaisissa sairaaloissa maksettiin peräti 23 prosenttia korkeampia palkkoja kuin suomalaisissa. Tämä selitti yksinään jo kaksi kolmasosaa tehokkuuseroista.

Näin suuret palkkatason erot vaikuttavat tutkijoiden mukaan merkittävästi myös terveydenhuollon bruttokansantuoteosuuksien kansainväliseen vertailuun. Jos Suomessa maksettaisiin samanlaisia palkkoja kuin muissa pohjoismaissa, ei suomalaisten tarvitsisi hävetä terveydenhuollon alhaista BKT-osuutta.

Aluesairaaloiden tehokkuus harhaa

Norjalaissairaaloiden keskinäinen tehokkuus vaihteli huomattavasti vähemmän kuin suomalaisten sairaaloiden. Meillä myös sairaalatyyppi näytti vaikuttavan tehokkuuteen. Aluesairaalat näyttivät jonkin verran tehokkaammilta kuin keskus- ja yliopistosairaalat.

Tutkijoiden mukaan aluesairaaloiden tehokkuus on kuitenkin todennäköisesti jossain määrin harhaa. Vaikka potilaat oli luokiteltu vaikeusasteen mukaan ryhmiin, olivat samaan ryhmään luokitellut potilaat kuitenkin keskus- ja yliopistosairaaloissa keskimäärin hieman vaikeahoitoisempia kuin aluesairaaloissa.

Muut sairaalan tuotantotapaa kuvaavat tekijät kuten avohoitopainotteisuus tai sairaalan koko eivät näyttäneet vaikuttavan selkeästi tehokkuuteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot